Elektrotechnische inspectie (NEN 3140)

Keuring installatie o.a. woongebouwen en appartementencomplexen
Een inventarisatie van mogelijke besparingen door LED verlichting kan worden gecombineerd met een keuring.

Offerte aanvragen

Prijzen van LED en domotica producten fluctueren. Vraag daarom altijd offerte aan voor de beste (staffel)prijs. Een aanvraag is kosteloos en verplicht tot niets. YellowBee Nederland levert primair aan de zakelijke markt. Per product kan de minimum ordergrootte verschillen.
Elektrotechnische inspectie (NEN 3140)Elektrotechnische inspectie (NEN 3140)

Een inventarisatie van mogelijke besparingen door LED verlichting kan worden gecombineerd met een keuring. Eigenaren van woongebouwen krijgen vaak te maken met de noodzaak om inspecties of keuringen te laten uitvoeren, bijvoorbeeld volgens de NEN 3140 norm of een NTA 8220 inspectie.

In algemene ruimtes van woongebouwen brandt het licht vaak heel wat uren per week. In parkeergarages kan dat bijvoorbeeld best 7 dagen per week 24 uur per dag zijn.  VvE’s doen er verstandig aan om minimaal eens in de vijf jaar de installaties, meterkast(en), verlichting en bekabeling te laten inspecteren. Zo voorkomt u dat onveilige situaties ontstaan. Ook derden kunnen eisen stellen aan de keuring en het onderhoud van elektrotechnische installaties, waaronder verlichting. Daarbij kan het gaan om inspecties volgens bepaalde normen zoals NEN 3140 of eisen aan de brandveiligheid. In het laatste geval gaat het soms om een NTA 8220 keuring door een SCIOS Scope 10 gecertificeerde inspecteur. Als u overweegt om nu of straks over te stappen op LED kunt u een inspectie combineren met een inventarisatie van bespaarmogelijkheden. YellowBee kan bij de inventarisatie ook de juiste keuring verzorgen, die er voor zorgt dat u voldoet aan eisen die in de praktijk aan eigenaren van woongebouwen worden gesteld.

Praktijk niet altijd rooskleurig

Wij bieden de inspectie van elektrotechnische installaties in woongebouwen aan omdat mensen van onze ombouwdienst vaker dan je zou willen schrikken van wat ze aantreffen. Vooral in algemene ruimtes waar het licht erg veel brandt en de armaturen wat ouder zijn is dit het geval. In die situaties zien we soms dat de ballasten (ook wel smoorspoelen of voorschakelapparaten genoemd) erg warm zijn. We meten wel temperaturen van 60 graden of meer. De ballasten zijn soms losgesmolten of zelfs door het armatuur gesmolten. De isolatie van de elektrische bedrading is soms over meerdere centimeters verdwenen. Dit zijn situaties die niet veilig zijn, er is onnodig risico op kortsluiting en brand (zie de foto's).

NEN 3140

YellowBee biedt een elektro inspectie dienst die uw elektrotechnische installatie controleert op veiligheid en kwaliteit. Er wordt gecontroleerd volgens de NEN 3140 norm. Dit is een wettelijk vastgelegde norm om te controleren of een installatie voldoet aan alle veiligheidseisen.

Gecertificeerde inspecteurs

De inspectie wordt uitgevoerd door onafhankelijke gecertificeerde NEN 3140 inspecteurs die kijken naar de staat van de installatie en vooral naar de huidige verlichting. Ze doen een steekproef en controleren de staat van de bekabeling. Verder wordt gekeken naar de staat van de meterkast en aarding. De gekozen aardlekbeveiliging wordt gecontroleerd. Ook wordt gekeken naar de noodverlichting.

Aanvullende eisen van verzekeraars

Een aantal spelers uit de branche, Techniek Nederland, iKeur en het Verbond van Verzekeraars hebben een aanvullende inspectie ontwikkeld, de NTA 8220 inspectie. In het geval van brandveiligheid van elektrotechnische installaties (waar verlichting onder valt) in woongebouwen gaat het om de zogenaamde Scope 10 regeling van het SCIOS. Deze wordt gezien als aanvulling op NEN 3140. Verzekeraars nemen in de polisvoorwaarden van een brandverzekering soms expliciete eisen op, waarbij het kan gaan om NEN 3140, om NTA 8220 of alle twee. NTA 8220 keuringen worden gedaan door inspecteurs die gecertificeerd zijn door de stichting SCIOS. Deze mensen volgen aanvullende en nog meer gespecialiseerde opleidingen om gecertificeerd te worden, dat zorgt er soms wel voor dat inspecties die ook moeten voldoen aan de NTA 8220 eisen weer wat duurder zijn. Als de verzekeraar behalve NEN 3140 ook eist dat gekeurd wordt door een SCIOS Scope 10 gecertificeerde inspecteur dan kan YellowBee hiervoor ook zorgen.

Overstap op LED

Bij de overstap naar LED komt iets meer kijken dan alleen de lamp vervangen. Vaak is uw elektrotechnische installatie ingericht op een ander soort lamp dan LED. Het is dus van belang om voordat u de overstap maakt uw installatie te controleren op kwaliteit en veiligheid. Bij YellowBee combineren we vaak genoemde inspectie met een inventarisatie van bespaarmogelijkheden.

Inventarisatie besparende mogelijkheden

Tegelijk met de inspectie wordt dan een inventarisatie gedaan van de huidige verlichting zodat kan worden aangegeven of er mogelijkheden zijn om met LED of andere moderne verlichtingstechnologie te besparen op energieverbruik en onderhoud.

Alle informatie wordt verwerkt in een inspectierapport dat inzicht geeft in de staat van uw elektrotechnische installatie.

De YellowBee elektro inspectie dienst is bedoeld om de zekerheid te verschaffen dat als u overstapt op LED-verlichting de installatie (brand)veilig is en u er de komende jaren geen omkijken meer naar heeft.

Kosten inspectie terug bij investering in LED oplossingen bij YellowBee

Als u als VvE overstapt op LED verlichting van YellowBee worden de kosten van de inspectie bovendien verrekend met de investering in materiaal en installatie.

 

YellowBee Nederland

Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0