Waar staat 'lux' voor?

Lux (afgekort als lx) is de eenheid voor verlichtingssterkte, dus hoeveel licht je krijgt van een bepaalde verlichtingsbron. Verlichtingssterkte hangt weer samen met een andere eenheid, de candela (afgekort als cd). Dat is een eenheid voor lichtsterkte, ofwel hoeveel licht iets geeft.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

1 lux is de verlichtingssterkte voortgebracht door 1 candela op een oppervlak loodrecht op de lichtstralen op een afstand van 1 meter van de bron. De candela zegt eigenlijk hoeveelheid licht een verlichtingsbron voortbrengt, de lux meet hoeveel daarvan op een bepaalde plaats aankomt. Er is ook een verband met de eenheid lumen. Dat een maat voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Er staat niet voor niets zichtbaar licht in deze definitie want lumen is een eenheid voor lichtstroom die rekening houdt met hoe onze ogen werken.

Lux betekent 'licht' in het Latijn, Candela komt ook uit het Latijn en betekent 'kandelaar'. Eén candela komt ongeveer overeen met de lichtsterkte van een gewone kaars maar dat roept uiteraard de vraag op wat een 'gewone' kaars is. Gelukkig is dit allemaal vastgelegd, je vindt er meer informatie over op Wikipedia onder Candela en onder het lemma Lux. Ook op Wikipedia info over de afgeleide eenheid Lumen en over (het meten van) de lichtstroom. Onder lichtstroom in Wikipedia een tabelletje met de naam 'wegwijzer lichtgrootheden en -eenheden' dat enig overzicht geeft, al blijft het vrij ingewikkeld. Vraag onze YellowBee specialisten gerust om advies over waarop te letten bij het kiezen van verlichting en welke eisen je het best kunt stellen voor bepaalde doeleinden.

De lux is de verlichtingssterkte die je krijgt als iedere vierkante meter van het oppervlak waar je de lichtsterkte wilt vaststellen een lichtstroom van één lumen ontvangt.

Om de verlichtingssterkte te meten bestaan zogenaamde luxmeters.

Dit zijn wat concrete voorbeelden van hoeveel lux bepaalde verlichtingsbronnen voortbrengen:

  • de zon: 100.000 - 130.000 lux
  • daglicht zonder bewolking (ofwel indirect zonlicht): 10.000 - 20.000 lux
  • daglicht bij bewolking: 1.000 lux
  • flink verlicht kantoor, bijv verlicht door TL: 500 lux

Extra info

Rubrieken

YellowBee Nederland

Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0