Praktische toepassingen mesopisch licht rond woongebouwen, zorginstellingen en kantoren

Bijzondere vorm van buitenverlichting zorgt dat mensen meer zien en zich veiliger voelen
Het verlichten van een donkere plek met mesopisch licht maakt dat niet alleen die plek duidelijk verlicht is, maar ook alles buiten de lichtbundel blijft goed zichtbaar. Het zicht wordt over de gehele linie beter en dat zorgt dat mensen zich prettiger en veiliger voelen op plaatsen waar deze unieke buitenverlichting wordt toegepast.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

Rustiger kijken in het donker dankzij mesopisch licht

Wie eens naar een mesopische lamp heeft gekeken, kan deze in het vervolg snel herkennen. In het armatuur zitten namelijk verschillende kleuren leds die gezamenlijk zorgen voor een mooie verdeling van de gewenste kleur licht. Een voordeel van deze manier van verlichten, is dat er veel minder schaduwwerking optreedt in vergelijking met de klassieke verlichting of ‘normale’ LED-verlichting. Bovendien blijven kleuren beter waarneembaar omdat de verschillende kleuren lampen op een optimale manier samenwerken voor het beste zicht.

Mesopisch licht geeft het oog waar het om vraagt

De uitvinder van het mesopische licht, John Rooymans heeft in 2005 ontdekt dat de huidige standaarden voor het meten van licht niet toereikend zijn. Zo kan een bepaalde lux wel gemeten worden, maar dit zegt niets over hoe de verlichting waargenomen wordt. Net zoals er een gevoelstemperatuur bestaat die niet met een thermometer gemeten kan worden, bestaat er ook een lichtbeleving. Zo is het mogelijk om beter zicht te hebben bij minder lux omdat het mesopische licht beter inspeelt op wat het oog op dat moment kan waarnemen.

Dankzij mesopisch licht worden de ogen veel minder snel moe

Wanneer het buiten donker is, zijn de ogen erop ingesteld om bij weinig licht zo veel mogelijk te kunnen waarnemen. Zodra er ineens een hele felle lichtbron wordt ingeschakeld, wordt het heel moeilijk om alles buiten de lichtbundel ook te blijven zien. Dankzij mesopisch licht wordt het contrast veel beter, waardoor kijken veel rustiger wordt en het gevoel van veiligheid wordt verhoogd.

Mesopisch licht op parkeerplaatsen

Mesopisch licht is zeer goed te gebruiken op parkeerplaatsen, zoals op Schiphol, maar ook bij zorginstelling DeSeizoenen in Oploo. De mensen die hun auto parkeren op een mesopisch verlichte parkeerplaats, zijn bijzonder te spreken over hoe rustig het kijkt en hoe weinig schaduwen te zien zijn. Ook geeft deze manier van verlichten een veilig gevoel, omdat de directe omgeving buiten de parkeerplaats ook goed te zien blijft, in tegenstelling tot de traditionele manier van verlichten.

Prettige verlichting tussen de gebouwen van zorginstelling DeSeizoenen

Zorginstelling DeSeizoenen heeft meerdere vestigingen en op elke vestiging zijn meerdere gebouwen aanwezig op het terrein. De bewoners van de instelling hebben continu zorg nodig, waardoor er ook altijd zorgpersoneel aanwezig moet zijn. Zij lopen vaak van gebouw naar gebouw, ook na zonsondergang. Recentelijk is er op deze trajecten mesopische verlichting aangebracht, zodat zij veel prettiger zicht hebben wanneer ze steeds van binnen naar buiten lopen. De veiligheid staat met stip bovenaan en dankzij deze verlichting treedt er geen verblinding op en zijn de paden beter verlicht dan bij traditionele verlichting. Zo bewegen de nachtzorgers zich veilig, ook in het donker.

Vergroot de beveiliging rondom een zakelijk pand door mesopisch licht te gebruiken

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Wanneer ongenode gasten in de kleine uurtjes proberen toegang te krijgen tot een zakelijk pand, is het belangrijk dat deze zo snel mogelijk worden afgeschrikt en dat de poging mislukt. Door mesopische bewakingslampen te installeren, zal deze aanspringen bij onraad en de inbrekers wegjagen. Als blijkt dat dit niet genoeg heeft gewerkt, is mesopische verlichting ook beter voor op de bewakingscamera’s. Minder schaduwen en een veel betere contrasten zorgen ervoor dat de daders sneller herkend worden waardoor de pakkans vele malen groter wordt.

Mesopische verlichting verbruikt vele malen minder stroom dan traditionele verlichting

In eerste instantie kan het logisch lijken dat meer lux gelijk staat aan betere verlichting. Echter, de meeste lampen geven licht af op de verkeerde plek van het spectrum, waardoor kwantiteit zeker niet bijdraagt aan een hogere kwaliteit. Omdat mesopische verlichting het oog precies geeft waar het om vraagt, is een veel lager verbruik nodig om beter zicht te kunnen faciliteren. Zo zorgt deze manier van verlichten voor een prettige beleving, kan de terugverdientijd kort zijn en wordt de CO2-uitstoot verlaagd.

YellowBee Nederland

Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0