Hoe een goede buitenverlichting de veiligheid vergroot en kosten bespaart

Goed licht zorgt voor goed zicht. Daarom is de juiste buitenverlichting van groot belang voor het gevoel van veiligheid.
De juiste verlichting op de juiste plek is zowel binnenshuis als erbuiten van groot belang. Wanneer de verlichting niet op de juiste kleur is of schaduwen geeft op cruciale punten, komt het veiligheidsgevoel in het geding. Maar ook is het mogelijk om te besparen op de juiste buitenverlichting. Met LED-verlichting kan elke sfeer gecreëerd worden terwijl wordt bespaard op de energierekening.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

Het mooi uitlichten van monumenten is een kunst op zich

Door LED-verlichting te gebruiken bij monumenten in stadsgebieden zijn de mogelijkheden eindeloos. De gevel van een mooie kerk, klooster of ander monument kan met een mooie kleur strijklicht helemaal tot zijn recht komen. Met een RGBW-installatie kan zelfs elke denkbare kleur op de gevel van het monument geschenen worden. De lichtsterkte kan dimbaar gemaakt worden, waardoor de buitenverlichting van het monument altijd passend is bij de omgeving en situatie.

Maar ook monumenten in het buitengebied kunnen profiteren van de voordelen van LED-verlichting. Zo is bijvoorbeeld mesopisch licht een bijzonder goede manier om het monumentale pand mooi uit te lichten zonder het dag-nacht ritme van de dieren in het gebied aan te tasten. Het voordeel van mesopisch licht is dat het rustig kijkt en dat er nog veel contrast en kleur te zien blijft. Zo blijven de mooie uiterlijke kenmerken in het oog springen, ook na zonsondergang.

Noodverlichting buiten kantoorgebouwen is verplicht, bij appartementen aan te raden

In kantoorgebouwen of andere openbare ruimtes waar mensen kunnen samenkomen, is het verplicht om noodverlichting in het gebouw aan te brengen. Wanneer er brand uitbreekt of er een andere calamiteit is waardoor de stroom is uitgevallen, moet noodverlichting in het gebouw alle mensen veilig naar buiten kunnen wijzen. Echter, wanneer het buiten donker is, kan dit een belemmering vormen voor een veilige evacuatie. Daarom moet ook buiten goede noodverlichting aangebracht worden, zodat duidelijk is waar men zichzelf buiten het gebouw in veiligheid kan brengen.

Voor VVE’s is het niet verplicht om noodverlichting aan te brengen in het gebouw, maar hiermee kan wel de veiligheid van de bewoners beter gewaarborgd worden. Een goede oplossing voor dergelijke situaties is om een Sunbow buitenarmatuur aan te brengen. Dit wand- en plafondarmatuur kan gemakkelijk gemonteerd worden, is verkrijgbaar in verschillende lichtsterktes en kan uitgebreid worden met een aantal sensoren en noodverlichting. Door een dergelijk armatuur bij de uitgangen van het gebouw te plaatsen, is het zicht goed en schrikt het ongenode gasten af, wat de veiligheid vergroot.

De juiste verlichting op een parkeerplaats maakt een wereld van verschil

De keuze voor de juiste verlichting op een parkeerplaats is van groot belang. Wanneer er niet genoeg verlichting is, zullen mensen zich niet veilig voelen op deze parkeerplek. Echter, een overdaad aan verlichting zorgt voor een blindheid voor alles wat niet verlicht wordt. Daarom is mesopische verlichting een hele goede keuze. Omdat mesopische verlichting alleen werkt op de frequentie waar men ’s nachts gevoelig voor is, is er veel minder energie nodig om de parkeerplaats goed te verlichten en kijkt het ook nog eens prettiger.

Zo kan de parkeerplaats zelf mooi uitverlicht worden met de mesopische oplossingen in kofferarmaturen, maar ook de paden van en naar de plek van bestemming kan mooi mesopisch verlicht worden. Door gebruik te maken van lage paaltjes met een brede lichtstraal, wordt het pad duidelijk uitgelicht zonder te verblinden. Daarnaast is het ook mogelijk om sensoren in deze armaturen te plaatsen, zodat alleen bij beweging de verlichting op volle sterkte aanspringt.

Besparen dankzij LED-verlichting en tegelijkertijd de veiligheid vergroten

Door over te stappen van traditionele manieren van verlichten naar LED-verlichting, kan vaak een besparing van wel 50% op het energieverbruik gerealiseerd worden, in vergelijking met TL-verlichting. Wanneer deze verlichting ook nog gecombineerd wordt met bewegingssensoren of dimmers, zullen de besparingen nog verder oplopen. Maar misschien is het gevoel van veiligheid van degenen in deze omgevingen nog wel belangrijker. Een goede verlichting die zorgt voor beter zicht, vergroot het gevoel van veiligheid en kan daadwerkelijk inbraak, vandalisme of andere vormen van criminaliteit tegengaan.

YellowBee Nederland

Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0