Case: Studioverlichting voor programma Een jaar van je leven

Bijzondere en uitdagende klus voor de televisiewereld (met bijbehorende deadlines)
Voor het programma Een jaar van je leven (SBS 6 - Talpa) is een boerenschuur in Lelystad omgebouwd tot een professionele studio waar 40 mensen een jaar verblijven. In nauwe samenwerking met studio’s en lichtbedrijven heeft YellowBee de verlichting voor dit project verzorgd. Deze opdracht was op zich al ongebruikelijk en uitdagend genoeg maar daar kwam bij dat in de TV wereld met deadlines wordt gewerkt en dat die meestal krap zijn... Zo ook in dit geval.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

Van een boerenschuur woonruimte voor 40 mensen te maken

We begonnen met dit werk in juni 2022. Voor de zomervakantie van dat jaar moest alles klaar zijn zodat in zomer zou kunnen worden proefgedraaid. In een boerenschuur moesten slaapkamers, badkamers en toiletten, een keuken en gezamenlijke ruimte gemaakt worden, verdeeld over 2 verdiepingen. Van dit alles was bij aanvang niets, er was alleen een tochtige ruimte die niet erg geschikt leek voor bewoning.

Verschillende disciplines, veel complexiteit

Vanaf het begin waren er meerdere disciplines aanwezig. Het was een hele kunst om elkaar niet in de weg te lopen en te zorgen dat ieder op het juiste moment zijn werk kon doen om vertraging verderop in de keten te voorkomen.

De complexiteit was groot. De netaansluiting was bijvoorbeeld te laag waardoor er een zware generator nodig was. Er moesten tientallen kilometers glasvezel de grond in om de studio aan te sluiten op internet, er moesten rioolinstallaties aangelegd worden. Het betrokken (post)productiebedrijf NEP moest bijna 100 camera's en microfoons aanleggen. Alleen hiervoor is al 100 kilometer kabel aangelegd om alles aan te kunnen sturen. 

Van woonhuis tot regiekamer

Het oude woonhuis van de boerderij werd omgebouwd tot regieruimte waar alle beelden samenkomen, zodat er een 24/7 livestream verzorgd kan worden. Het was aan YellowBee om de verlichting zo te maken dat het aanstuurbaar is via de DMX mixers die vanuit de regiekamer bediend worden.

Uitdagingen bij inkoop drivers

De grootste uitdaging was om stabiele DMX drivers in te kopen die geen flikkering veroorzaken op de camerabeelden. Dit alles in een periode dat de halffabricaten, chips, niet of nauwelijks voorradig waren. Veel fabrikanten vielen af omdat ze niet op tijd konden leveren. Gelukkig konden we dankzij ons grote internationale netwerk net op tijd geschikte 2 kanaals DMX drivers krijgen. Met deze drivers konden we de lampen qua lichtkleur en intensiteit aansturen.

Decoratieve retro verlichting en extra eisen

De programmamakers wilden dat oude oostblok highbays de grote ruimte aan zouden lichten, zowel als ‘hoofdverlichting’ als ook voor decoratieve doeleinden. Met dit mooie idee was onze volgende uitdaging geboren.

Een aantal eisen waren:

  • Vind 30 oude (retro) armaturen
  • Bouw deze om naar LED, 2 lichtkleuren
  • De stroomvoorziening moet met speciale 230 Volt studio-kabel aangesloten worden en dit moest ook met de DMX aansturing

Hier kwam het bij YellowBee aanwezige vakmanschap goed van pas: ons vaste team is opgeleid in werktuigbouw, verlichtingskunde en elektrotechniek.

Oude highbay armaturen inkopen, renoveren en ombouwen

Weer via het netwerk hebben we 40 oude industriële high bays kunnen inkopen. Deze moesten eerst gereinigd en gedemonteerd worden. Vervolgens hebben we een constructie ontworpen waar 2 concentrische LED-ringen op gemonteerd konden worden. Hier hebben we met name ook gekeken hoe de warmte, geproduceerd door de LEDs, goed kon worden afgevoerd. Boven in de ruimte en onder het metalen dak kan het erg warm worden. Als de lampen eenmaal zouden hangen, konden we er een jaar lang niet meer bij. Werkzaamheden zouden het programma immers verstoren.

Egaal lichtbeeld

Om een mooi egaal lichtbeeld te krijgen zonder spotwerking, hebben we aan de onderkant van de highbay een ronde diffusor ontworpen. Deze moest onzichtbaar vast worden gezet en niet al te veel licht tegenhouden want anders hadden we te weinig licht op de vloer.

Woekeren met ruimte voor electronica in oude armaturen

In het bovendeel van de highbay moesten we de elektronica kwijt kunnen. De ruimte hiervoor was beperkt. Geen enkele snel te leveren driver paste en kon goed bevestigd worden, daarom hebben we een bevestigingsconstructie moeten bedenken en maken. Ook hebben we aansluitingen voor 4 kabels gemaakt en voldoende ventilatieopeningen gecreëerd om warmte af te voeren. Het is goed gelukt om het zo te maken dat de ingebouwde elektronica niet opvalt als er camera's op inzoomen. Het moest er immers ‘retro’ uitzien.

Lijnverlichting buiten

Als laatste werd aan YellowBee gevraagd om de tuin, of beter gezegd de buitenstudio, te verlichten. Er moest lijnverlichting aan de bovenkant van de omheining komen die voldoende licht geeft om alles aan te lichten Deze lijnverlichting moest ook weer via het DMX systeem te dimmen en aan te sturen zijn.

Hiervoor hebben we de budget lijnverlichting uit ons assortiment toegepast. Deze geeft veel licht en de drivers zijn goed 0-10 volt dimbaar. Met een DMX 0-10 volt-interface is ieder segment apart aan te sturen. Zo is buiten ook ‘s nachts in ieder deel van de tuin de juiste lichtsfeer te creëren.

Onze budget lijnverlichting is snel te monteren in aluminium profielen van 5 meter lengte. We hebben deze verlichting op rollen van 5, 10 en 25 meter en we hebben dimbare drivers waar 2 x 25, 1 x 25 meter, 10 meter en 5 meter op aangesloten konden worden. Met deze onderdelen konden we snel  200 meter lijnverlichting aan dakgoten en omheining bevestigen. Deze lijnverlichting is bovendien schokbestendig (IK10, gedefinieerd in de norm EN62262) en stof- en waterdicht (IP68*).

Leuk, complex (en warm!) project

Alles bij elkaar was dit een erg leuk, complex project waar verschillende technische disciplines bij kwamen kijken. Het werk moest bovendien worden gedaan in een zomerperiode met temperaturen die regelmatig boven de 40 graden kwamen. Dus we hadden het niet alleen warm van het werk maar ook van het weer.

*IP = Ingress Protection, het eerste cijfer, de 6 staat voor stofdicht, het tweede cijfer, de 8 betekent: overleeft onderdompeling in water

 

Goed om te weten n.a.v. deze case:

  • YellowBee is specialist in het ombouwen van armaturen om ze geschikt te maken voor LED. Dat gaat van standaardsets voor veelgebruikte armaturen (bijvoorbeeld de bekende Philips Rotaris) tot maatwerk en bijzondere projecten waarbij we oude, soms antieke, armaturen restaureren en moderniseren. Dat kunnen ook kroonluchters zijn of zoals in deze case retro highbays. Voor restauratiewerk werken we veel samen met een restauratie atelier.
  • Ombouwen en restaureren doet YellowBee voor VVE's en woongebouwen maar ook in de zakelijke markt. In kantoren zijn vaak ook armaturen aanwezig die we kunnen ombouwen. Dat is duurzamer en bespaart op reparatiewerk t.o.v. werken met nieuwe armaturen.
  • Binnen YellowBee en ons netwerk beschikken we over veel disciplines en specialistische kennis. Daarom kan een klus als hierboven beschreven door YellowBee goed worden geklaard, in samenwerking met andere vakmensen. In het algemeen werken we graag en veel samen met verschillende soorten professionals. Als nodig kunnen we volledige projecten aannemen en organiseren maar in heel veel gevallen zijn we een schakel in een groter geheel en is de 'regie' aan anderen.
  • YellowBee heeft bij veel projecten in de zakelijke markt lijnverlichting kunnen toepassen. Wij werken nauw samen met Luminaid, een aanbieder van hoogwaardige lijnverlichting met veel mogelijkheden. Ook hebben we een budget lijnverlichting in het assortiment die voor bepaalde projecten - zoals de hier beschreven case - heel geschikt is en voordelig is.

 

YellowBee Nederland

Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0