Ik heb 12 volt halogeenverlichting, moet ik ook de transformator vervangen?

LED spots kunnen prima werken met een transformator die u nu gebruikt voor uw halogeen spots. Een ongeschikte transformator kan echter de levensduur van LED spots verkorten of zorgen dat de verlichting niet werkt zoals het hoort. Daarom is het belangrijk om de transformator te (laten) controleren op geschiktheid.

Verschillende soorten transformatoren

Om iets te zeggen over geschiktheid moeten we het helaas wat ingewikkelder maken dan we bij YellowBee het liefst doen. Het kan echter niet anders in dit geval. Er zijn 3 soorten 12V transformatoren (ook wel trafo's of voedingen genoemd).

  1. Gewikkelde ferromagnetische trafo’s. Dit zijn vaak vrij zware en wat grotere trafo's omdat er ijzer en koper in zit. Deze zijn meestal WEL te combineren met LED verlichting;
  2. Elektronische transformatoren. Deze zijn vaak compacter. Ze zijn meestal NIET te combineren met LED verlichting;
  3. Gestabiliseerde trafo’s, ook wel LED drivers genoemd: deze zijn gegarandeerd WEL te combineren met LED verlichting.
Raadpleeg bij twijfel een deskundige.

Minimale belasting van transformator

Als LED lampen gaan flikkeren betekent dit meestal dat de minimale belasting van uw huidige transformator niet gehaald wordt. Dit komt omdat LED spots veel minder energie verbruiken dan halogeen spots. Controleer daarom de minimale belasting van uw transformator. Als op uw transformator staat aangegeven: 35-105VA betekent dit dat voor een goede werking tenminste 35W aan verlichting aangesloten moet zijn, bijvoorbeeld 12 spots van 3W = 36W totaal.

Transformator geschikt? Retrofit LED lampen passen in zelfde fitting

Als uw transformator geschikt is om te combineren met LED zijn er zogenaamde retrofit LED lampen. Die passen 1-op-1 in de oude armatuur van de halogeen lamp. Zie bijvoorbeeld
 
 
YellowBee heeft een assortiment retrofit LED lampen die passen in de bestaande fitting, veelal ter vervanging van gloeilampen of halogeen. Het is belangrijk te controleren of de afmetingen geschikt zijn voor uw armaturen. We zetten de maten even voor u op een rij. Bij halogeen lampen is het ook belangrijk te controleren of de transformator geschikt is voor LED.
In veel winkels en showrooms bestaat een groot deel van de verlichting uit spots. Vaak wordt nog halogeen verlichting gebruikt. Halogeen spots vervangen door LED spots levert gegarandeerd snelle winst want je kunt het zelf doen (geen installateur nodig), je bespaart vanaf het moment van vervanging 80% op het energieverbruik.
Veel mensen stellen ons de vraag of LED spots warm worden of beter: of ze net zo heet worden als bijvoorbeeld halogeen lampen? LED lampen zijn veel efficiënter en worden om verschillende redenen veel minder warm dan conventionele lampen. Halogeen lampen worden ronduit heet, je kunt ze als ze een tijdje gebrand hebben niet met de blote handen aanraken zonder je te branden. Bij LED lampen en LED spots is dit niet het geval. Ook als een LED spot al uren brandt kun je die nog veilig aanraken met de blote handen. Dat LED lampen, spots en buizen minder heet worden is een van de redenen dat ze veel minder energie verbruiken en veel langer meegaan.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

Adresgegevens

YellowBee Nederland
Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Wiltonstraat 17
3905 KW Veenendaal

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

YellowBee bv © 2017 - 2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0