Case en test: Corona bestrijden met UVA licht en TiO2 coating

Hygiëne testen om desinfecterende werking te meten
YellowBee ontwikkelde een methodiek om virussen en andere pathogenen te bestrijden. Het gaat om een chemisch proces dat fotokatalyse heet en werkt met onzichtbaar UVa licht i.c.m. een coating die als spray op oppervlaktes wordt aangebracht. Bij een klant met studio’s organiseerden we een test om de werking in de praktijk te meten en als nodig en mogelijk verder te verbeteren. In dit artikel een verslag van de test, die in de eerste maanden van 2021 plaatsvond.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

Opzet proef

Als eerste hebben we diverse locaties en objecten in het gebouw gekozen die geschikt zijn om te meten of en in welke mate de desinfecterende werking van de UVa/TIO2 coating is vast te stellen.

Bij wijze van nulmeting  is eerst de vervuilingsgraad van de gekozen objecten in de ruimtes gemeten op 27 januari 2021.

Daarna zijn deze objecten met onzichtbare TiO2 (titaniumdioxide-houdende) coating verneveld. De coating is niet schadelijk voor mensen, evenals het UVa licht in de gebruikte hoeveelheden.

Vanaf dat moment zijn de objecten belicht met een UVA lichtbron. 46 uur later is op 29 januari 2021 opnieuw gemeten om het verschil vast te stellen tussen de bij de nulmeting gebleken vervuilingsgraad en die op het moment van de eerste testmeting.

In de spreekkamer konden we tijdens onze aanwezigheid meerdere proeven doen om zo een geleidelijke verloop van de afname te zien.

In totaal hebben we 7 testen gedaan

De testen op een rij

Test 1: hoofdsteun van stoel in spreekkamer

In de spreekkamer is de hoofdsteun van een stoel getest. De test is niet geheel objectief daar er tussen de 2 en 46 uur is vergaderd. De stoel is gebruikt en verplaatst waarna het niet in de meest optimale stand t.o.v. de UVa lichtbron is terug gezet.

Bij deze test hebben we in het begin meerdere testen kunnen doen.

Test 2: rugleuning van stoel in kantine

In de kantine is de rugleuning van een stoel getest. Deze stoel stond tegenover een zogenaamde muggenlamp die een net iets ander spectrum afstraalt dan een UVA lamp die specifiek is gericht op desinfectie, namelijk 370 nm. T.o..v andere objecten was deze stoel al veel schoner dan andere objecten. Bij deze test hebben we gebruik gemaakt van de muggen-UVA-lamp, dit om te achterhalen of deze lamp ook effectief zou zijn en om de effecten van 2 soorten UVA lampen te kunnen vergelijken.

Test 3: trapleuning in kantine

In de kantine de trapleuning getest. We dachten dat de straling van de zelfde muggen lamp in test 2 ook op deze leuning zou schijnen. Dit bleek na de 2de test niet zo geweest te zijn. Ook twijfelen we hier of bij de 2de test precies het juiste oppervlak is getest.

Test 4: slot van kluisje bij toiletten

Gang bij de toiletten van de kantine 2, slot van kluisje 66 getest. Centraal in de hal een UVa lamp opgehangen.

Test 5: grenen eettafel in kantine

Kantine 2 grenen eettafel getest. Hier werd een lamp opgehangen aan een trap zodat de tafel van ongeveer 2 meter hoogte werd aangestraald.

Test 6: rugleuning van stoel in (tweede) kantine

Kantine 2 rugleuning van een stoel getest. Deze stoel werd met dezelfde lamp aangestraald als die uit test 5, dus een lamp die op ongeveer 2 meter hoogte aan een trap hangt.

Test 7: tafel spreekkamer

Spreekkamer tafel. Tijdens de evaluatie bespreking kwamen we er achter dat we tijdens de demonstratie de vergadertafel hadden bespoten met de TiO2 coating.  Als referentie hebben we de verst afgelegen hoek van de tafel genomen en voor de test het stuk waarvan we dachten dat de hadden gespoten. Na 46 uur ook hier weer gemeten. Tussen het opspuiten van de coating is er aan deze tafel nog wel vergaderd.

Test 8: vervilt gordijn (test afgebroken)

In kantine twee hebben we een vervilt gordijn behandeld. Bij de controlemeting kwamen we erachter dat we niet geheel zuiver konden meten. De swab die werd gebruikt voor de metingen kwam namelijk onder het vilt te zitten waardoor we geen goede meetwaarden hebben verkregen. Deze test is daarom verder niet meegenomen in de resultaten van de test hierna.

Hygiëne Testresultaten in cijfers

#

Locatie & object

Nulmeting

Meting na 46 uur

Verschil na 46 uur t.o.v. nulmeting

1

Hoofdsteun van stoel in spreekkamer

33.258

3.058

91%

2

Kantine bij muggen-UV, rug van stoel

8.072

451

94%

3

Trap bij muggen-UV, trapleuning

43.180

54.398

-26%

4

Slot van kluisje bij toiletten

10.245

609

94%

5

Grenen eettafel in kantine

26.704

11.934

55%

6

Rugleuning van stoel in (tweede) kantine

28.841

1.690

94%

7

Tafel spreekkamer

20.705

1.329

94%

8

Vervilt gordijn

N.v.t.

N.v.t.

N.v.t.

 

 

Tussenmetingen bij test #1

Bij test #1, de hoofdsteun van een stoel in de spreekkamer, zijn er meer metingen gedaan. Hier zie je goed hoe de fotokatalysatie werkt in de loop van de tijd dat UVa licht en coating hun werk doen:

  • Meetwaarde na een half uur: 22.853
  • Meetwaarde na 1 uur: 16.522
  • Meetwaarde na 2 uur: 11.476

Kanttekeningen bij de test

  • De trapleuning bleek niet aan UV licht blootgesteld te zijn (gemeten). 
  • De test met de gordijnen moet meer gecontroleerd worden getest. 
  • Op alle locaties is slechts met 2 zwaaien over het oppervlak gecoat. Ook bij de gordijnen. De pluizige oppervlakte structuur zal meer moeten worden ge-sprayed.

Conclusies van de hygiënetest

  • Bij de testen waar het UVa licht goed op heeft geschenen en waar de testopstelling gaande de test niet gewijzigd is zien we na 46 uur dat er een resultaat van 94% is behaald. Je mag stellen dat dit door loopt naar 99% en eventueel nog verder.
  • Bij test 1 zien we dat het resultaat 3% minder is. dit wijten we er aan de de stoel is vast gepakt en dat men er met het hoofd tegen heeft gezeten. Hier kunnen we concluderen dat als een object tussentijds is vervuild het daarna versneld schoner wordt.
  • Uit test 2 en 3 blijkt dat andere lichtbronnen ook effectief zijn.
  • Bij test 5 was de belichting niet optimaal waardoor het rendement lager is maar de fotokatalysatie toch haar werk heeft gedaan.
  • Bij test 8 viltige oppervlakken moeten we verder gaan onderzoeken hoe deze beter kunnen behandelen en testen. De kans is groot dat we meer moeten sprayen/coaten daar vilt erg poreus is en daardoor de tiO2 in de stof trekt en niet belicht waardoor het fotokatalysatie proces niet op gang komt.
  • Bij objecten die niet of niet goed belicht worden vindt geen fotkatalysatie plaats.
  • Objecten die alleen met UVa worden belicht worden wel schoner.
  • Slotconclusie bij de test waar alles optimaal is gegaan hebben we een desinfectie van 94% behaald, dit is vergelijkbaar met de literatuur en testresultaten uitgevoerd door derden.

Innovatie naar aanleiding van deze test

Door de muggenlamp zijn we op het idee gekomen om zelf een goede UVa 365nm TL buis te maken. Deze hebben een groter rendement dan de LED uitvoeringen. In veel kantoren, wachtruimtes en andere ruimtes kunnen we deze buis zonder extra investering voor de klant in de bestaande armaturen plaatsen.

De productie van deze buizen is inmiddels gestart.

YellowBee Nederland

Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0