Restaureren én moderniseren bij Sociëteit 'De Unie'

LED maatwerk in monumentaal pand: sfeer en stijl behouden, besparingen in energieverbruik gerealiseerd
YellowBee werkt samen met een restauratie atelier. Vaak is dat om een monumentaal pand te voorzien van moderne verlichting. In deze case vertellen we hoe het monumentale pand van Sociëteit ‘De Unie’ werd gemoderniseerd met onze restauratie partner. Halogeenverlichting en gloeilampen werden vervangen om de kosten van energieverbruik terug te brengen. Creativiteit, maatwerk en vakmanschap waren - zoals meestal bij projecten in monumentale panden - belangrijk om de juiste sfeer en stijl te bewaren.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

Restaureren én moderniseren

YellowBee is verlichtingspartner voor een gerenommeerd restauratie atelier in Hilversum. Wij werken regelmatig samen, veelal in monumentale panden of aan antieke (of anderszins oude) kasten en armaturen. 

Unieke vragen: creativiteit en maatwerk nodig

Klanten van de samenwerking hebben vaak unieke vragen waarvoor geen standaard oplossingen te vinden zijn. Kennis over oude (antieke, monumentale) gebouwen en voorwerpen moet worden gecombineerd met expertise op het gebied van moderne technologie. Maatwerk en creativiteit zijn nodig maar de beschikbare budgetten zijn uiteraard niet onbeperkt. Ervaring en liefde voor het vak helpen om - ondanks beperkingen - tot goede oplossingen te komen.

Herensociëteit ‘De Unie’ sinds 1889

Sociëteit De Unie in Hilversum is meer dan 130 jaar geleden opgericht. De leden van deze bijzondere gemeenschap ontmoeten elkaar in een monumentaal gebouw dat ooit eigendom was van de familie Van Lennep. In dat pand hangt veel antieke, bijzondere kunst. Het vergt aandacht om de kunst voor de toekomst te behouden. Het Restauratie Atelier te Hilversum ontfermt zich hier al jaren over en zorgt dat dit in topconditie blijft. YellowBee heeft eerder mogen bijdragen. Twee jaar geleden was bijvoorbeeld de verlichting in de eetzaal aan vervanging toe. Toen ging het om een paar applieken (armaturen van wandlampen) en twee grote kroonluchters.

Wat al belangrijk was werd nu ook urgent

De geschiedenis heeft bewezen dat Sociëteit hecht aan duurzaamheid. Maar wat al belangrijk was is door de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis urgent geworden. De sterk gestegen energieprijzen leidde ertoe dat YellowBee werd gevraagd om snel alle oude halogeen en gloeilampen te vervangen door LED.

Kroonluchters nog even sfeervol met LED

In diverse kroonluchters moesten de 'kaars' gloeilampen worden vervangen door LED alternatief. YellowBee heeft - veelal samen met genoemd restauratie atelier - ruime ervaring met oude en nieuwe kroonluchters en LED lampen daarvoor. In dit geval werd gekozen voor een lamp die in heel wat kroonluchters goed werkt, een dimbare filamentled kaarslamp van 2 watt. 

Halogeen vervangen door retrofit LED, nieuwe dimmers nodig

In de eetzaal zijn in de sociëteit veel AR70 halogeen lampen in het plafond verwerkt. Deze zijn vervangen door LED AR70 uitvoering die één op één te vervangen is (retrofit, wordt dat ook wel genoemd). Omdat het opgenomen vermogen van de LED lampen veel lager is moesten ook de dimmers vervangen worden. Bij vervangen van halogeen of gloeilampen door LED is dit meestal het geval, de oude dimmers zijn niet gedimenioneert op een lager stroomverbruik.

G95 gloeilampen vreten stroom, LED filament lamp juist erg zuinig

In de eetvertrekken hangen ook designlampen zogenaamde G95 lampen. Dat zijn grote ronde bollen met een diameter van 9,5 centimeter (er is ook een G125 met een diameter van 12,5 cm). Deze lampen verbruiken veel stroom en zijn daarom vervangen door goed dimbare LED filament lampen met een warme lichtkleur. De gekozen lamp is een decoratieve lamp die lijkt op een 'ouderwetse' (vintage) lamp met een koolstofdraad. Omdat de lamp kan worden gedimd is de sfeer nu gemakkelijk aan hele verschillende wensen aan te passen.

Entree met downlighters

De entree is voorzien van sjieke downlighters. De entree was niet groot er zaten veel armaturen. De gekozen lamp levert standaard voor deze kleine ruimte te veel licht en zou dus ook onnodig veel energie verbruiken. Speciaal hiervoor is een instelbare driver gekozen die minder stroom afgeeft. In de laagste stand zou er echter nog steeds te veel licht zijn. Daarom zijn er steeds twee lampen op één driver gezet. Deze twee nieuwe lampen geven samen net zoveel licht als één oude lamp. Samen zijn ze in gebruik veel zuiniger. Van één lamp is een noodverlichtingsarmatuur gemaakt zodat de noodverlichting bij de entree (en uitgang) ook meteen goed geregeld is. De bestaande uitsparingen in het plafond zijn met de nieuwe lampen mooi opgevuld. 

Werken met vakmensen van restauratie atelier

Ook nu kwam de samenwerking met het Restauratie Atelier weer tot zijn recht. In oude gebouwen kom je vaak voor verrassingen te staan. Zo ook nu. Een lamp had te weinig inbouwdiepte. De gekozen nieuwe lamp paste niet. Zonder aanpassingen zou de lamp iets uit het plafond steken. De houtbewerkers van het restauratieatelier hebben een elegante tussenring gemaakt waardoor alles wel precies past. Het grootste compliment voor ons was dat niemand heeft gezien hoe dit probleem precies is opgelost.

Biljartzaal met unieke tafels

Daarna hebben we de biljartzaal aangepast. De Unie beschikt over 9 biljarts waarvan enkele zeer speciale. Deze biljarts worden bijna de hele dag gebruikt. Wij hebben de TLC8 ronde TL buizen met een E27 fitting vervangen door de juiste retrofit LED lamp. Niemand heeft tot nu toe het verschil gemerkt en dat is in dit geval een compliment!

Kegelbaan met houten kegels

In het prachtige klassieke pand van Sociëteit De Unie is ook een originele houten kegelbaan. Daarvan bestaan er in Nederland nog maar weinig. De halogeen lampen en de TL buizen bij de kegelbaan zijn vervangen door LED spots.

Multifunctioneel maken van een ruimte

In de sociëteit is ook een ruimte soms in gebruik als vergaderruimte en soms als intieme eetkamer. Wij zien heel vaak dat in monumentale panden bepaalde ruimtes multifunctioneel zijn. Verlichting speelt hierin een grote rol. Onderaan dit artikel verwijzen we naar wat voorbeelden van het multifunctioneel maken van monumentale panden met verlichting. In het geval van Sociëteit ‘De Unie’ is gekozen voor een dimbare LED lamp die bij veel licht dienst doet als vergaderlicht en bij weinig licht als romantisch dinerlicht.

Om het helemaal af te maken...

Zijn in Sociëteit ‘De Unie’ nog wat andere werkzaamheden gedaan op het gebied van verlichting. Deze hoeven (denken wij) geen of beperkte toelichting maar maakten het project voor nu wel helemaal af:

  • De keukenverlichting is aangepast
  • De kelder en de trappenhuizen zijn onderhanden genomen.
  • Een antieke buitenlamp is schoongemaakt en voorzien van een Edison ST64 lamp van 2 watt. Deze geeft genoeg licht om alles te zien maar verblindt niet.
  • Het viel ons ook op dat de buitenverlichting overdag ook brandde. Deze stond op een verkeerd afgestelde tijdklok. Het onnodige energieverbruik dat hier een gevolg van was vonden we zonde. Daarom is de klok goed gezet en bij de beheerder is geïnformeerd of een cursus klokkijken iets zou kunnen bijdragen :-)

Niet alledaagse klus in bijzonder pand, voor illuster gezelschap

Hoewel we bij YellowBee vrijwel altijd plezier hebben in ons werk was dit wel een erg bijzonder project. We hebben er met extra plezier aan gewerkt. Het werken met de collega’s van het Restauratie Atelier (net als Sociëteit ‘De Unie gevestigd in Hilversum) is wederom goed bevallen. Bij het schrijven van dit stuk werken we alweer samen aan een ander bijzonder project in Noordwijk, waarbij we imposante kroonluchters mogen restaureren en moderniseren. We hopen dat de leden van Sociëteit ‘De Unie’ ondertussen volop genieten van de verbeterde verlichting en de lagere energierekening.

Meer informatie

 

YellowBee Nederland

Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0