Moet ik een armatuur met TL buis altijd vervangen als ik overstap naar LED?

Soms is 1-op-1 vervangen mogelijk, vaak is ombouwen voor LED interessant
Nee, vervangen van de armatuur is zeker niet altijd noodzakelijk bij vervangen van TL buizen. Het is vaak mogelijk om met zogenaamde LED ombouwsets bestaande armaturen geschikt te maken voor LED. Soms kunnen TL buizen zelfs vervangen worden door een LED buis zonder nadere aanpassingen. We zetten in dit artikel veel voorkomende situaties in o.a. woongebouwen (bijv. portiekverlichting), kantoren, parkeergarages op een rij en hebben ook een serie ombouwsets in onze catalogus beschreven.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

TL-buizen worden uitgefaseerd (2022). Dus een TL-buis (de officiële naam is fluorescentieverlichting) kan niet langer worden vervangen door een andere TL-buis. Daarom vragen veel mensen zich af of een TL-buis kan worden vervangen door een LED buis. Ook komt dan de vraag op of dat 1-op-1 kan, dus zonder vervanging van de armatuur of aanpassing aan de bestaande armatuur.

Soms kan LED buis in bestaande armatuur zonder ombouwen

In sommige gevallen kan een TL-buis worden vervangen door een LED buis zonder dat de armatuur hoeft te worden aangepast. In het assortiment van YellowBee geldt dat bijvoorbeeld voor de universele  OneTLed buis (beschikbaar in verschillende lengtes) en voor een serie LED buizen die T5 TL-buizen vervangen (dat zijn de dunste buizen, de laatste generatie van deze TL buizen was al een stuk zuiniger dan vorige generaties en bevatte minder schadelijke stoffen).

Het is wel van belang om te bekijken of de armatuur niet al te oud is. Maar afgezien van de leeftijd van de armatuur is er voor deze speciale LED buizen geen reden de armatuur te vervangen.

Hoe werkt ombouwen naar LED van bestaande armaturen?

Een volgende mogelijkheid is dat een armatuur (die niet al te oud is) geschikt gemaakt wordt voor LED, ofwel wordt omgebouwd. Dat kan maatwerk zijn maar vaak zijn er ombouwsets beschikbaar. Hoe projecten met ombouwsets werken hebben we voor u op een rijtje gezet in een apart artikel, daarin noemen we ook wat armaturen waarvoor we al oplossingen hebben gemaakt. Als u dergelijke armaturen heeft is het vaak mogelijk te profiteren van eerder uitzoekwerk.

Voor wie en in welke situaties is ombouwen interessant?

Portiek- en galerijverlichting: In portieken, entrees, galerijen en andere algemene ruimtes van woongebouwen zie je veel armaturen met kleine TL lampen, er zijn rechthoekige en ronde modellen. Deze armaturen worden vaak vervangen maar in veel gevallen zijn er ook goede ombouwsets.

Specifieke armaturen zoals de Philips Rotaris

Er zijn ombouwsets in eigen beheer ontwikkeld voor specifieke armaturen zoals de Philips Rotaris veel voorkomende Norton armaturen. Deze mooie armatuur met een ronde TL-buis (ook wel circline, circular) is veel gebruikt in woongebouwen en kantoren en is nu vaak aan vervanging toe. Er was echter nog geen LED oplossing voor de Rotaris, deze is nu door YellowBee Nederland ontwikkeld. In dit artikel een lijst van armaturen die kunnen worden omgebouwd voor LED met bestaande ombouwsets.

Veel voorkomende T5 'dunne' TL-buis

In woongebouwen en kantoren komen ook heel veel 'dunne' TL buizen voor. We hebben het dan over de T5 buis in verschillende lengtes. De kortere T5 buizen komen o.a. veel voor in noodverlichting. Deze dunne buizen zijn vaak van de laatste generatie TL verlichting. Ze waren al zuiniger dan de dikkere T8 buizen. T5 en T8 heten zo omdat de diameter van de buizen respectievelijk een diameter van 5/8 en 8/8 (dus 1) inch hebben.

YellowBee heeft in het assortiment een  serie T5 LED buizen van een Duitse fabrikant die 1-op-1 kunnen worden gebruikt in bestaande armaturen.

In zakelijke markt is ombouwen ook interessant

Ombouwsets zijn niet alleen interessant voor VVE's en beheerders van woongebouwen maar ook voor de zakelijke markt. Lees deze case over ombouwen van LED in een monumentaal hotel of de case met LED ombouwsets in het kantoor van Capgemini.

TL verlichting in systeemplafonds

TL 'bakken' in kantoren en werkruimtes, vaak in combinatie met systeemplafonds zijn niet altijd één op één te vervangen. Ombouwen is vaak goed mogelijk, zeker als de armaturen niet te oud zijn. Er zijn LED buizen die passen in de armaturen als de benodigde aanpassingen zijn gedaan. Een interessant alternatief dat u kunt overwegen: LED panelen. Dat zijn panelen die zo in standaard systeemplafonds passen. Er is nauwelijks of geen installatiewerk nodig.

Verzameling ombouwsets en hoe om te bouwen

Ombouwen door een deskundige installateur is vaak gunstig omdat het bespaart op reparaties en schilderwerk, die vaak wel nodig zijn als de hele armatuur wordt vervangen. Op de site van YellowBee onder LED verlichting een verzameling ombouwsets en ook info over de ombouwdienst. Het is voor VvE's, beheerders en eigenaren van woongebouwen verstandig vooraf de elektrotechnische installatie te laten keuren (volgens NEN 3140) op geschiktheid en veiligheid.

Ombouwen en meteen functies combineren

Als armaturen niet worden vervangen door nieuwe maar worden omgebouwd is het ook interessant om te overwegen meteen componenten toe te voegen die zorgen voor slimmere verlichting. U kunt bijvoorbeeld een noodvoeding toevoegen (bij stroomuitval blijft de verlichting dan nog een tijd branden), bewegingsmelders (om energie te besparen) maar er is veel meer mogelijk. Vraag ons gerust om advies of lees hoe het bij Westerdok uitpakte (ombouwen op maat met bewegingsmelders).

Ruime ervaring in woongebouwen en zakelijke markt

YellowBee Nederland heeft een groot aantal projecten gerealiseerd waarbij bestaande armaturen werden omgebouwd. We gebruiken soms standaard ombouwsets maar ontwikkelen ook oplossingen op maat. Wij hebben op deze site verschillende projecten beschreven in cases. Zie bijvoorbeeld de case 'Westerdok' of de case 'Entree appartementen Soest'. Of lees het artikel 'Hoe VVE's kunnen besparen (en tegelijkertijd kiezen voor veilig en duurzaam)' of 'Kansen voor wooncomplexen, appartementen'.

Ook beschreven we eerste cases van ombouwen in de zakelijke markt, zoals bijvoorbeeld bij Cap Gemini in Utrecht.

YellowBee Nederland

Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0