TL-buizen moeten uitgefaseerd worden: wat te doen?

Sinds september 2021 geen TL meer te koop, er zijn veel besparende alternatieven
Sinds 1 september 2021 worden er geen TL-buizen meer verkocht. Er zijn nog veel TL-buizen in gebruik in allerlei soorten en maten. Deze moeten nu worden vervangen door zuinigere en milieuvriendelijkere alternatieven. We zetten in dit artikel de mogelijkheden op een rij.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

TL-verlichting is een manier van verlichten die lange tijd de voorkeur genoot voor onder andere kantoren, woongebouwen, parkeergarages, zorginstellingen en onderwijsinstellingen. Inmiddels is bekend geworden dat de TL-buis veel energie verbruikt, een relatief korte levensduur heeft en dat wordt geschat dat slechts 50% van de lampen worden gerecycled waardoor het schadelijke kwik in de natuur terecht kan komen. Daarom is - na Tweede Kamer vragen over het uitvoeren van Europese afspraken - besloten dat vanaf 1 september 2021 alle bestaande TL-buizen moeten worden uitgefaseerd.

Waarom worden juist nu de TL-buizen uitgefaseerd?

Het idee om TL-verlichting niet meer aan te bieden is al langer een punt op de agenda, maar eerder werden de LED alternatieven niet als volwaardige vervanging beschouwd. Inmiddels zijn er meerdere opties beschikbaar ter vervanging van de TL-verlichting, waardoor het voor organisaties en besturen van instellingen en VvE’s gemakkelijker wordt gemaakt om een keuze te maken voor een alternatief. Als u twijfelt over de beste oplossing, neem vooral contact op met YellowBee om een op maat gemaakt advies te ontvangen voor uw specifieke situatie.

De meest gangbare opties ter vervanging van TL-verlichting

YellowBee licht een aantal mogelijkheden toe om de bestaande TL-buizen te vervangen. Volgens ons zijn dit de meest gangbare opties en zullen de meeste organisaties hiermee uit de voeten kunnen.

oneTLED is de LED-buis die in elk TL-armatuur past

Niet elke TL-buis kan zomaar vervangen worden door een LED-buis van hetzelfde formaat. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop een TL-buis aangestuurd kan worden en diezelfde aansturing moet ook in de LED-buis aanwezig zijn. Met de oneTLED is het niet meer nodig om te weten welke manier van aansturen aanwezig is in de TL-armatuur. In deze LED-buis zit namelijk slimme technologie die herkent welke aansturing wordt gebruikt in het TL-armatuur en past de werking van de buis hier automatisch op aan. Lees hier meer over dit bijzondere product.

Ook voor 'dunne' T5 buizen zijn goede alternatieven

Na de zeer bekende (dikkere) T8 buizen werd de dunnere T5 TL-buis geïntroduceerd. Deze was destijds al zuiniger en bevatte minder schadelijke stoffen. Een modernere technologie dus. Maar ook deze buis is nu niet meer als TL te verkrijgen. Deze buizen komen heel erg veel voor. Je ziet ze o.a. heel veel in noodverlichtingsarmaturen. Voor deze buizen zijn LED alternatieven. In het assortiment van YellowBee hebben we Duitse LED buizen die 'retrofit' zijn. Deze kunnen dus in de bestaande armatuur, de armatuur die ook werd gebruikt voor de T5 TL-buis.

Elders op deze site leggen we uit hoe het zit met T8 en T5 buizen in het artikel: Wat is het verschil tussen een T5 en een T8 of T9 TL-buis? Zijn daar LED buizen voor?

Andere retrofit oplossingen voor meest gangbare TL-lampen

Behalve oneTLED zijn er voor vrijwel alle gangbare TL-lampen zogenaamde retrofit oplossingen. Als de armatuur nog goed is (niet te oud, nog goed werkend) heeft YellowBee bijna voor iedere TL-lamp wel een LED oplossing die deze kan vervangen. Zoals hiervoor gezegd is het wel belangrijk dat een deskundige nagaat of er inderdaad geen aanpassingen nodig zijn om e.e.a. goed en veilig te laten werken. Bij YellowBee en het netwerk van professionals waarmee wij samenwerken is die deskundigheid uiteraard aanwezig. Als er geen plug and play (retrofit) oplossing is, zijn er altijd andere geschikte oplossingen.

Bestaand TL-armatuur ombouwen naar LED

Als alle TL-verlichting in een gebouw hetzelfde is en dus dezelfde aansturing heeft, kan het de moeite lonen om de bestaande armaturen om te bouwen naar een LED-oplossing. Door de grootschaligheid van het project kunnen de ombouwsets in bulk aangemaakt worden en kan er een strakke planning worden gemaakt voor het ombouwen van de armaturen. De nieuwe verlichting die geplaatst wordt, voldoet uiteraard aan alle eisen en kan nu ook meteen verbeterd worden met bijvoorbeeld schermer- of bewegingssensoren. 

Veelvoorkomende armaturen met TL: ronde TL5 (circular)

Armaturen die heel veel voorkomen in woongebouwen en waarvoor we bij YellowBee veel ombouw oplossingen hebben bedacht zijn die met ronde TL buizen, zoals bijvoorbeeld de veel verkochte Philips Rotaris armatuur. Elders op deze website iseen lijst te vinden van meer dan 30 veelvoorkomende armaturen waarvoor we al ombouwsets hebben ontwikkeld. In deze gevallen is ombouwen vaak een duurzame en kostenbesparende mogelijkheid. Omdat we al projecten hebben gerealiseerd zijn de kosten ook goed vooraf te begroten.

TL vervangen door geheel nieuwe armatuur

Een armatuur met TL kan natuurlijk ook worden vervangen door een geheel nieuw armatuur met LED-verlichting. Er zijn veel gevallen waarin dit een goede oplossing is, waaronder natuurlijk de gevallen waarin een bestaande armatuur relatief oud is en al afgeschreven. In ons assortiment hebben we sinds kort een erg populaire LED-armatuur die in verschillende maten en uitvoeringen te leveren is en die vaak wordt gebruikt om een oude armatuur met TL te vervangen. Deze armatuur is erg robuust (door ons ook wel ‘hufter proof’ genoemd) en ook goed te gebruiken als noodverlichting (met accu) en te voorzien van bewegingssensor, zodat nog meer kan worden bespaard.

Lijnverlichting voor o.a. magazijnen en parkeergarages

Er zijn ook heel wat gevallen waarin veel TL-verlichting is toegepast en waarvan we in de praktijk zien dat zogenaamde lijnverlichting een betere oplossing is. Dit is vaak bijvoorbeeld het geval in parkeergarages, magazijnen en werkruimtes. YellowBee past regelmatig lijnverlichting van Luminaid toe en heeft inmiddels ook een budget lijnverlichting die voor veel situaties geschikt is. Er zijn ook andere lijnverlichting oplossingen die geschikt zijn voor specifieke omgevingen. Elders op deze website is meer info over toepassingen van lijnverlichting te vinden en zijn cases te lezen. Gemak van installatie en flexibiliteit om allerlei componenten te integreren zijn vaak een reden om daarvoor te kiezen.

Neem contact op met YellowBee voor een advies op maat

YellowBee is al meer dan 12 jaar actief in de LED-verlichting, zowel het aanbrengen van nieuwe verlichting als het ombouwen van bestaande armaturen. Neem vooral contact met ons op om de huidige situatie te bespreken, zodat wij een op maat gemaakt advies kunnen uitbrengen voor uw kantoor, woongebouw of ander soort gebouw waar veel TL-verlichting aanwezig is.

Meer informatie

 

YellowBee Nederland

Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0