Wat is het verschil tussen een T5 en een T8 of T9 TL-buis? Zijn daar LED buizen voor?

T5, T8 en T9 geven in principe de diameter van een buis aan
De T5 TL buizen zijn dunner (5/8 inch ofwel ruim 15 mm). Bij introductie was de T5 ook een nieuwere, zuinigere technologie voor TL buizen die minder schadelijke stoffen bevatte. T8 buizen zijn 8/8 inch ofwel 1 inch ofwel ruim 25 mm en T9 is dus 9/8 inch. Er zijn ook ronde T5 en T9 buizen (circular, circline). TL buizen worden sinds september 2021 niet meer verkocht. Gelukkig zijn er als alternatief LED buizen. Deze verbruiken nog veel minder stroom. Soms kunnen die in dezelfde armatuur worden gebruikt zonder nadere maatregelen. Soms moet er worden aangepast of omgebouwd of moet de armatuur integraal vervangen worden. Scroll naar beneden voor meer info.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

T5 TL buizen

De dunne T5 TL buis is gebaseerd op modernere technologie dan de dikkere T8 buis. Ze zijn er in verschillende lengtes en er zijn ook ronde T5 buizen. De rechte, kortere buizen worden o.a. veel gebruikt in noodverlichting. T5 buizen hebben een diameter van 5/8 inch. Vandaar de naam T5. TL buizen worden uitgefaseerd. Ze zijn nog in gebruik op veel plekken maar worden niet meer nieuw verkocht. Dat is door de Nederlandse overheid bepaald.

T8 TL buizen

De T8 TL buizen zijn de alom bekende dikkere TL buizen die ook in verschillende lengtes verkrijgbaar waren en veel gebruikt in systeemplafonds. De diameter is 1 inch dus 8/8e inch, vandaar T8 om ze te onderscheiden van de modernere T5 buizen.

T5 en T8 LED buizen

Gelukkig zijn er veel goede LED alternatieven voor de oudere T8 TL's en de relatief moderne T5 TL buizen. Er zijn buizen te koop die in dezelfde armaturen kunnen worden gebruikt zonder dat die behoeven te worden aangepast. Dat is echter niet altijd het geval.

In het assortiment van YellowBee is de OneTLED buis bijvoorbeeld een LED buis die zo in een T8 TL armatuur kan worden geplaatst (mits van dezelfde lengte uiteraard).

Voor de 'dunne' T5 buizen heeft YellowBee ook een assortiment buizen die 1-op-1 te gebruiken zijn. Dat is heel handig want de T5 buizen worden heel erg veel gebruikt in woningen en kantoren, onder andere in noodverlichting.

Er zijn ook gevallen dat een LED buis (die er niet speciaal voor geschikt is gemaakt) wel past qua formaat maar dat de armatuur toch moet worden aangepast. Een deskundige installateur kan daar uitsluitsel over geven en YellowBee kan ook vragen beantwoorden hierover.

Ronde T9 TL en LED buizen

Voor de volledigheid vermelden we nog dat er ook T9 TL buizen zijn en ook daarvoor zijn LED alternatieven. Dit zijn in biede gevallen ronde buizen. Deze passen veelal in de G10q fitting (met 4 pinnen).

Ronde TL armaturen ombouwen voor LED

Bij YellowBee hebben we ook veel ombouwsets om bestaande armaturen om te bouwen naar LED. Dat doen we veel bij de ronde TL buizen. Deze ronde buizen worden ook wel aangeduid als circular (o.a. Philips) of circline (Osram). Wij bouwen armaturen om met ronde T5 en TL5 buizen en ook met ronde T9 (ook wel TL-E buizen genoemd).

Bij ombouwen van een TL-armatuur gaat er geen LED buis in maar wel LED verlichting ('LEDjes'). De armatuur kan behouden blijven, wat milieuvriendelijker is en ook maakt dat geen schade ontstaat bij het vervangen van de armatuur die door een schilder en of stucadoor moet wordne hersteld. Op onze website staat een lijst van armaturen de we veel ombouwen. De Philips Rotaris is een van de bekendste armaturen uit die lijst.

Meer over T5 en T8: gebruik onze thema's

Op onze site kunt u artikelen selecteren met het thema T5 of T8. Dan krijgt u allerlei info gerelateerd aan respectievelijk de T5 of T8 aanduiding. Dus achtergrondinformatie maar ook producten.

 

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

Adresgegevens

YellowBee Nederland
Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

YellowBee bv © 2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0