5-sterren hotel kiest voor LED ombouwsets

Kosten- en milieubewust èn prettiger licht
Grand Hotel Karel V in Utrecht wilde graag nieuwe armaturen met LED maar vond de kosten hoog. Ombouwen van de bestaande armaturen om ze geschikt te maken voor LED bleek een aantrekkelijk alternatief. Initiële kosten èn verbruiks- en onderhoudskosten zijn lager en het is milieuvriendelijk. Dat past bij dit Green-Key gecertificeerde hotel. Na installatie bleek bovendien dat mensen de verlichting als prettiger ervaren.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

Rijke historie, duurzaam vandaag

Grand Hotel Karel V is een luxe 5-sterren hotel in het oude centrum van Utrecht. De gebouwen waarin het hotel met meer dan 120 kamers en vele zalen is gehuisvest stammen uit de 14e eeuw en zijn eind vorige eeuw grondig gerenoveerd. Bijzonder zijn ook de binnentuinen. De exploitant is trots op de rijke historie maar vindt het ook belangrijk om vandaag een beleid te voeren gericht op duurzaamheid, betrouwbaarheid en respect voor mens en omgeving. Karel V voert het Green-Key keurmerk.

Zorgvuldige keuzes maken

Green-Key is een internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven in recreatie- en vrijetijdsbranche en zakelijke markt. Bedrijven met dit keurmerk voldoen niet alleen aan wet- en regelgeving maar zetten uit eigen keuze stappen die verder gaan. Dit betekent o.a. dat er zuinig wordt omgaan met energie en water. Karel V gaat mede hierom niet zomaar met iedere leverancier in zee.

Langere levensduur en minder energieverbruik

In lijn met het duurzame beleid wilde Karel V nieuwe verlichting kiezen in de gangen van het hotel. LED lampen hebben het voordeel dat ze veel langer meegaan dan conventionele lampen. In een groot hotel als dit moet de onderhoudsdienst regelmatig lampen vervangen. Minder vaak lampen vervangen door de langere levensduur van de LED lampen betekent lagere onderhoudskosten en minder overlast voor gasten. Ook verbruiken LED lampen minder energie. Veel minder dan halogeen, gloeilampen of TL-verlichting en ook ten opzichte van veel spaarlampen is winst te behalen.

Nieuwe armaturen kostbaar

Duurzaam en zuinig met energie als eigenschappen van LED verlichting hadden bij Karel V dus al tot een voorkeur voor LED geleid. Bij de oriëntatie op de mogelijkheden bleken de kosten van nieuwe armaturen met LED echter nogal hoog. Alleen de armaturen al waren meer dan € 300 per stuk. De nieuwe armaturen moesten worden opgehangen en geinstalleerd, waarna ook schilder- en reparatiewerk nodig zou zijn met bijbehorende kosten.

Ombouwsets maken hergebruik eenvoudiger

Karel V kwam bij het zoeken naar alternatieven op het spoor van hergebruik van de oude armaturen, ofwel ombouwen van de armaturen om ze geschikt te maken voor LED. Dit klinkt ingewikkelder dan het is door het bestaan van speciaal voor veel voorkomende lampen ontwikkelde ombouwsets.

Hergebruik betekent zuinig met materiaal en minder herstelwerk

YellowBee Nederland heeft al jaren goede ervaringen met ombouwen van armaturen in woongebouwen, horeca en zorg. Werken met ombouwsets betekent minder afval en een ander belangrijk voordeel is dat schilder- en reparatiewerk niet of veel minder nodig is. Minder nieuw materiaal betekent ook winst voor het milieu. Uiteraard wordt in het offertetraject al gekeken naar de bestaande armaturen, die moeten nog jaren meekunnen en vaak is dat ook het geval.

Ombouwen biedt extra mogelijkheden

Na enkele proeven is een ombouwset geselecteerd. Daarbij werd de driver van de LED verlichting meteen voorzien van een noodvoeding. Dat betekent dat als de stroom mocht uitvallen de verlichting nog minimaal één uur op volle sterkte kan blijven branden. Dit betekent extra veiligheid, zowel in de perceptie van de gasten als een storing stroomuitval veroorzaakt, als bij brand. De vluchtwegen blijven dan goed verlicht.

Voordelen voor budget

Voor krant hotel Karel 5 is de gekozen oplossing meer dan 275 euro per armatuur goedkoper dan een vergelijkbare oplossing met nieuwe armaturen. Bovendien hoeven deze lampen gezien de levensduur en de verwachte hoeveelheid branduren de eerste 10 jaar niet te worden vervangen.

Minder energieverbruik en minder CO2 uitstoot

Het energieverbruik zal meer dan 72.000 kwh dalen, dat scheelt uiteraard ook aanzienlijk in de kosten. Bovendien wordt zo wel 42 ton minder CO2 uitgestoten. Dat betekent ook winst voor het milieu die je kunt optellen bij de winst van aanzienlijk minder afval. De oude kunnen immers nog lang mee en worden niet worden vervangen. Gezien het belang dat Karel V hecht aan maatschappelijk verantwoord ondernemen is dit een belangrijk voordeel.

Niet alleen voordelen voor kosten en milieu

In het voorgaande is veel gezegd over besparen op kosten en voordelen voor het mileu. Maar licht speelt ook een hele grote rol in hoe mensen zich voelen en hoe een verzorgd interieur tot zijn recht komt. Dit 5-sterren hotel kan natuurlijk niet kiezen voor verlichting die niet bijdraagt aan een luxe, chique en rustgevende uitstraling. Bij het testen is daarom ook goed gekeken naar de lichtkleur en lichtopbrengst. Dit heeft bij Karel V erg goed uitgepakt. Als leverancier van deze ombouwoplossing met LED zijn we er bij YellowBee trots op dat medewerkers van het hotel enthousiast opbelden om te zeggen dat dit licht als veel prettiger wordt beleefd dan in de oude situatie.

Voordelen van dit project op een rij

  • Lagere kosten per armatuur dan volledig nieuw
  • Hergebruik materiaal betekent minder milieubelasting
  • Lagere kosten energieverbruik
  • Lagere kosten vervanging lampen op lange termijn
  • Noodvoeding kon meteen worden ingebouwd dus meer functionaliteit in zelfde armatuur
  • Gasten en medewerkers vinden licht prettiger

Meer over het Green-Key keurmerk en over Karel V

Als u meer wilt weten over het Green-Key Keurmerk dan kunt u meer informatie vinden bij de Stichting KMVK (Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit) en op de website van Grand Hotel Karel V onder MVO.

Meer informatie over ombouwen van verlichting voor woongebouwen en horeca

Op de YellowBee Nederland website is veel meer te vinden over ombouwen van armaturen om ze geschikt te maken voor LED. We hebben verschillende cases gepubliceerd voor woongebouwen en in de zorg en hebben ook de nodige voorbeelden van ombouwsets in het assortiment die we al vaker leverden. Het gepubliceerde assortiment is niet uitputtend want een van de interessante kanten van ombouwsets is dat maatwerk mogelijk is.

YellowBee Nederland

Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0