Hoe VvE’s kunnen besparen met LED (en tegelijk kiezen voor veilig en duurzaam)

Plannen maken voor algemene ruimtes als trappenhuizen, kelders en galerijen
Eigenaren van woningen in flats en appartementencomplexen hebben belang bij verzorgde, sfeervolle algemene ruimtes die veilig aanvoelen. Tegelijkertijd wil iedere VvE lage servicekosten en minimaal onderhoud. We zetten onze ervaringen met woongebouwen op een rij zodat bewoners en beheerders namens verenigingen van eigenaren keuzes kunnen maken.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

Waar veel verenigingen van eigenaren mee te maken hebben

Verenigingen van Eigenaren maken niet dagelijks keuzes over verlichting van en onderhoud in de algemene ruimtes zoals portiek en entree, trappenhuis, opslagruimte en eventuele parkeergarage in de kelder. Een aanleiding is vaak dat men zich realiseert dat de bekende portieklampen en galerijverlichting die je in heel veel appartementencomplexen, flats en woongebouwen ziet veel meer energie verbruiken dan nodig is. Het is echter niet altijd gemakkelijk om een goede keuze te maken uit de vele mogelijkheden. We zien in onze praktijk dat de volgende dingen veel voorkomen bij VvE’s van wooncomplexen:

 • Veiligheid (een gevoel van veiligheid) en representativiteit worden belangrijk gevonden.
 • De wens is om weinig onderhoud (sores) te hebben omdat vaak niemand van de bewoners er professioneel mee bezig is.
 • Bewoners zoeken steeds vaker naar duurzame oplossingen, die bijdragen aan een een lagere energierekening, dus lage  servicekosten, en een beter milieu. De wens gaat regelmatig nog een stapje verder, bewoners vragen zich af of hun gebouw door een combi van energie opwekken (zonnepanelen) en zuinige installaties energieneutraal kan worden.
 • Keuzes op het gebied van onderhoud, energie en verlichting in algemene ruimtes die investeringen vragen moeten aan bewoners worden uitgelegd omdat er samen moet worden besloten, de meningen kunnen hierbij verschillen.
 • Wet- en regelgeving en ontwikkelingen in de markt dwingen VVE's om onderhoud (en kosten ervan) beter vooruit te plannen, om energie te besparen. Ook worden bepaalde soorten 'ouderwetse' (en veel energie verbruikende) soorten verlichting te vervangen. Dit speelt in 2022 bijvoorbeeld bij TL-buizen, die worden uitgefaseerd.

Veiligheid en representativiteit belangrijk in entrees en trappenhuizen

Veiligheid is belangrijk voor bewoners en bezoekers, representativiteit heeft invloed op de verkoopbaarheid en waarde van de individuele woningen. Goede en mooie verlichting in een portiek, entree en trappenhuis wordt belangrijk gevonden. Veel licht is prettig maar ook willen mensen wel nette armaturen, meestal geen ‘kale’ TL-buizen. Gelukkig zijn er tegenwoordig hele goede en mooie LED oplossingen. Er zijn veel mooie LED-armaturen en  ook LED panelen die TL-buizen vervangen. De lichtkleur (dus sfeer) kan ook bij een hoge lichtopbrengst heel prettig zijn en is aan te passen aan de situatie of voorkeuren van de bewoners.

Veel en prettig licht in parkeergarages en kelderboxen bij appartementen

In parkeergarages en in kelders waar opslagruimtes (boxen) zijn is een gevoel van veiligheid vaak erg belangrijk. Een goede verlichting tot in alle uithoeken is nodig voor een gevoel van veiligheid. In dit soort ruimtes brandt de verlichting ook veel dus is zuinigheid van lampen ook een issue. LED is een erg zuinige technologie dus dat past goed. LED kan ook goed worden gecombineerd met ‘slimme’ oplossingen met sensoren. Het kan bijvoorbeeld gedimd zijn als er niemand in de ruimte beweegt, dat kan een flinke besparing zijn op electriciteitsverbruik die niet ten koste gaat van (een gevoel van) veiligheid.

Onderhoud is gedoe voor bewoners van appartementen en flats

Onderhoud in woongebouwen geeft vaak relatief veel ‘sores’ voor bewoners. Als er dingen stuk gaan, moet contact worden opgenomen met mensen die onderhoud uitvoeren en er moeten mensen thuis zijn op bepaalde tijden om de deur open te doen en/of om te overleggen en toezicht te houden als onderhoud wordt uitgevoerd. Keuze voor LED is in dit geval aantrekkelijk omdat de levensduur van de lampen veel langer is, o.a. omdat de lampen minder warm worden. In het verleden zijn mensen wel vaak teleurgesteld door vergelijkbare beloftes van spaarlampen die niet altijd werden waargemaakt. Ook bij LED van slechte kwaliteit krijg je vaak tegenvallers in levensduur. Bij YellowBee geven we daarom garantie en werken we met leveranciers die bewijzen kunnen overleggen dat hun oplossingen goed zijn getest. Dat betekent overigens ook dat het kostenniveau niet altijd het laagste in de markt is. Op lange termijn is een investering in kwaliteit bij LED echter bedrijfseconomisch de beste keuze.

Kiezen voor lange termijn, duurzaamheid en kwaliteit

Een groeiend aantal verenigingen van eigenaren oriënteert zich op mogelijkheden om ècht duurzaam te kiezen, bijvoorbeeld een combi van zonnepanelen en zuinige verlichting die ertoe kan leiden dat woongebouwen energieneutraal worden. YellowBee heeft hierin ervaring opgedaan die veelbelovend is, werken op grote projecten ook samen met een partner die altijd ‘de weg naar nul’ zoekt.

Ombouwen spaart milieu en scheelt reparatie- en schilderwerk

VvE’s die de mogelijkheden van LED verlichting serieus onderzoeken doen er goed aan om ombouwen te overwegen als alternatief voor het vervangen van hele armaturen. Dit spaart materiaal, wat goed is voor het milieu, maar vooral ook kosten van repareren en schilderen. Installeren lijkt meer gedoe maar dat hoeft niet. Bij YellowBee hebben we speciale ombouwsets en bieden we ook een ombouwdienst. Ervaren mensen + goede ombouwsets vormen opgeteld vaak een goede ‘business case’. Anders gezegd: in veel gevallen is ombouwen uit financieel oogpunt de beste keuze. Wij denken graag mee of een offerte zin heeft en waar dat van afhangt. Bij ombouwen is deskundigheid nodig. Ook om de elektrotechnische installatie te kunnen beoordelen op veiligheid en geschiktheid.

Extra aandacht voor brandpreventie van belang bij veel branduren

In situaties waar veel branduren worden gemaakt in algemene ruimtes is aandacht voor de elektrotechnische installatie in een woongebouw toch een aanrader. Waar lampen heel veel branden (soms 7 dagen per week, 24 uur per dag bijvoorbeeld in parkeergarages) wil je als vereniging van eigenaren zeker weten dat de installatie nog in orde is. Een keuring volgens de NEN 3140 norm geeft zekerheden. Wij raden dat onze VvE klanten aan (als het niet recent gebeurd is) en werken met gecertificeerde mensen die dergelijke inspecties kunnen uitvoeren. In onze ‘Hoogakker’ en 'Westerdok' cases leest u wat we zo nu en dan aantreffen aan gesmolten ballasten, aangetaste armaturen en gesmolten isolatie. Bij de info over de NEN 3140 inspectiedienst laten we u ook foto’s zien van wat we tegenkomen, dat is iets waar veel mensen terecht van schrikken. Angst is geen goede raadgever maar rationele aandacht is in dit geval niet verkeerd.

Over welke lampen, armaturen en diensten hebben we het meestal bij een VvE?

 • Ombouwsets voor portiekarmaturen en galerijarmaturen, wij hebben een aantal ronde LED ombouwsets (ter vervanging van ronde TL buizen die veel worden gebruikt in portiekarmaturen) en rechthoekige (de laatste vervangen vaak 8W TL buisjes in armaturen). Armaturen met ronde TL lampen (T5 en T9) die we in 2016 heel veel hebben omgebouwd zijn o.a. veelgebruikte armaturen Norton en Philips Rotaris. Zie de Westerdok case voor ombouwen Norton CVW 1/32 W IND armaturen en zie de productbeschrijving van de ombouwset voor Philips Rotaris armaturen.
 • Nieuwe LED lampen (armaturen) voor portiek, galerij of kelderbox. In ons assortiment (zie elders op de site onder LED verlichting en dan LED armaturen) hebben we een aantal portieklampen die populair zijn bij VVE's en beheerders van woongebouwen. Eisen die gesteld worden zijn vaak dat ze (spat)waterdicht zijn, soms slagvast en natuurlijk zuinig, wat met LED in de regel wel goed zit. Noodverlichting is ook belangrijk, bij de LED lampen die we bieden is het vaak gemakkelijk een noodvoeding op te nemen of de lamp is standaard voorzien van een voeding die zorgt dat de lamp nog geruime tijd blijft branden als de stroom uitvalt.
 • Noodvoedingen om van een LED lamp een extra voorziening te maken die de vluchtroute aangeeft (naast de bekende speciale armaturen boven nooduitgangen met een vluchtweg icoon)
 • Installatie en/of ombouwen van bestaande armaturen
 • LED buizen 60 cm, 90cm en 120cm en soorten TL-buizen die veel voorkomen in woongebouwen zijn ronde TL-buizen (T5 en T9 circular, TL-E circular en meer) en de 'dunne' T5 buizen. Deze laatste zie je o.a. heel veel als noodverlichting maar ook wel op andere plaatsen.
 • LED panelen
 • Inspectie van de elektrotechnische installatie volgens NEN 3140

Bekijk voorbeelden van woongebouwen die voor LED kozen

Voor VVE “Hoogakker” in Soest werd een armatuur ontworpen met een zeer goede prijs/kwaliteit voor de parkeergarages en kelderruimte. De 2 LED lampen in de armatuur hebben een grote lichtopbrengst en verbruiken weinig energie. De energiebesparing is ruim 80%, de lichtopbrengst 30% hoger. Met een investering van nog geen € 1.200 is voor de komende 8 jaar geen onderhoud nodig en wordt ten minste € 4.493 euro bespaard op energiekosten. Lees de hele case gepubliceerd op deze YellowBee website.

Voor een andere Vereniging van Eigenaren in Soest werden TL-buizen in trappenhuizen vervangen door ronde LED buizen. Hier werden de armaturen omgebouwd. Het gaat hier om luxe appartementen en de gekozen oplossing is dan ook erg representatief. Toch wordt ook bespaard op onderhoudskosten en energie. Details in de casebeschrijving elders op deze website.

In Nieuwegein koos een VvE voor onafhankelijkheid en duurzaamheid. Een combinatie van zonnepanelen en LED verlichting maken dat deze woongebouwen energieneutraal zijn. De investering in LED was in korte tijd terugverdiend. Lees de beschrijving hier in de projectbeschrijving.

In een appartementencomplex aan het Westerdok in Amsterdam is een oplossing op maat ontworpen voor het ombouwen van Norton armaturen (van type CVW 1/32 W IND) met ronde TL-buizen (G10q fitting) tot LED armaturen met bewegingsmelder, heel geschikt voor gangen en trappenhuizen, stijlvol en zuinig.

Bij de informatie over onze LED ombouwdienst elders op deze website hebben we rekenvoorbeelden opgenomen van projecten voor een VvE in Venlo en een project in opdracht van een technisch beheerder van een VvE in IJsselstein.

Als het gaat om het afschaffen van TL-buizen in het kader van de uitfasering van TL verlichting is het goed om te kijken naar de mogelijkheden om TL te vervangen door LED. Wij beantwoorden elders op deze website de vraag 'moet ik een armatuur met TL buis altijd vervangen als ik overstap naar LED?'. In dat artikel leggen we uit dat TL buizen soms 1-op-1 zijn te vervangen, in andere gevallen zijn de armaturen om te bouwen. Het kan bij oudere armaturen ook het verstandigst te zijn om ze gewoon te vervangen of over te stappen op panelen.

De VVE Pallas Vesta in Soest bereidde de besluitvorming over het verduurzamen van de verlichting goed voor. Ze kozen ervoor veel armaturen om te bouwen, op sommige plaatsen waren nieuwe armaturen nodig.

Scroll helemaal naar beneden op deze pagina om verwijzingen te vinden naar een verzameling artikelen en case speciaal voor VVE's en beheerders van woongebouwen. Door onze ervaring te delen hopen we VVE's en andere betrokkenen bij het onderhoud van woongebouwen te helpen om beslissingen voor te bereiden en nemen over verlichting.

Meer informatie en contact met experts

Bent u eigenaar van een woongebouw, beheerder namens een VvE of eigenaar/bewoner van een woning in een appartementencomplex of flat en bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden om met LED energie te besparen en onderhoud te minimaliseren? YellowBee werkt ook graag samen met installateurs en andere vakmensen die ombouwsets willen kiezen voor projecten. Wilt u contact met onze ervaren mensen vul dan het informatieformulier in en een medewerker van YellowBee neemt graag contact op om snel na te gaan wat voor u mogelijk is.

YellowBee Nederland

Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0