VVE Pallas Vesta nam een goed voorbereide beslissing over LED verlichting

Besluiten over grote onderhouds- en moderniseringsprojecten is niet makkelijk voor VVE’s... maar wel mogelijk
Er is druk op VVE's om onderhoud goed te regelen, te reserveren voor toekomstige grote projecten en om te besparen op energie en kosten. Besluiten nemen over grotere projecten is echter niet altijd makkelijk voor bewoners. In dit artikel vertellen we hoe een grote VVE goede voorbereid tot een besluit kwam over vernieuwing van verlichting. Met resultaten die tot tevredenheid stemde, waaronder aanzienlijke besparingen die klopten met de berekeningen vooraf.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

Wat we in onze praktijk vaak zien is dat het voor VVE’s niet allen moeilijk is om een grotere beslissingen rond verbouwing en onderhoud te nemen maar ook dat het veel tijd kost om met bewoners tot een beslissing te komen.

Grote VVE kiest om alle portiek armaturen te vervangen

Zo ging het ook bij de VVE van Pallas Vesta. Pallas Vesta is een groot woongebouw met bijna 300 eenheden in Soest. Op een nieuwjaarsreceptie van de gemeente Soest ontmoetten Toon Stappers van YellowBee en de voorzitter van Pallas Vesta elkaar. Op dat moment was de vereniging al enige tijd bezig om zich te oriënteren op de mogelijkheden om de verlichting te moderniseren. Een jaar later kreeg YellowBee een eerste verzoek om een offerte te maken voor het vervangen van alle oude portiek armaturen.

Goed geïnformeerd over mogelijkheden

De VVE had zich in de tussentijd goed geïnformeerd over de mogelijkheden van het moderniseren van de portiekverlichting, De voorzitter van de VVE wist exact waar hij het over had, zowel qua techniek als wat betreft de prijzen. Wij zien in de praktijk dat het belangrijk is dat VVE’s kiezen wat ze belangrijk vinden bij de uitvoering van projecten. Of beter gezegd: wat ze het allerbelangrijkst vinden. Wat prioriteit heeft. Bij Pallas Vesta werden kwaliteit en duurzaamheid door de VVE als prioriteiten bestempeld.

Ombouwen duurzamer

Bij de eerste kennismaking tijdens de nieuwjaarsreceptie was de mogelijkheid van het werken met ombouwsets al besproken. Deze mogelijkheid werd door de VVE nu extra interessant gevonden omdat het aansloot bij de voorkeur voor milieuvriendelijk en duurzaam.

Verderop in dit artikel leggen we uit hoe de eis van goede en duurzame kwaliteit precies werd ingevuld.

Voorkeur voor lokale leverancier

Een andere wens van de VVE was om - als mogelijk - te werken met een partij uit de regio te werken. Omdat YellowBee ook in de regio Soest is gevestigd sloot dit mooi aan.

In het offertetraject werd voor de VVE duidelijk dat er nog een voordeel was van ombouwen dat in de smaak viel bij de vereniging: installatie kan met ombouwsets snel gaan. Hergebruik van de oude armaturen zorgt er ook voor dat er minder stuc- en verfwerk nodig is. Geheel nieuwe armaturen hebben immers vaak een iets andere maat en bij het demonteren kan makkelijk schade ontstaan. Als er geen reparatiewerk nodig is scheelt dit wederom in de benodigde tijd voor het installeren. Ook helpt dit om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Flexibiliteit nodig

Na een half jaar was de investering goedgekeurd. Door tussentijdse prijsverhogingen in de markt was het offertebedrag wat gestegen en en er dreigde een probleem te ontstaan. De leden hadden een mandaat afgegeven met een grens. YellowBee kon in dit geval flexibel zijn met de aanbieding. De opdracht werd in twee stukken gedeeld en zo kon het project zonder verdere vertraging worden goedgekeurd en kon aan de uitvoering worden begonnen.

Grote besparing: van 15 Watt naar 2,5 en toch betere lichtbeleving

YellowBee heeft speciaal voor Pallas Vesta in huis een armatuur ontwikkeld met de nieuwste LEDs. Hierdoor kon stroomverbruik van de armaturen van circa 15 Watt worden teruggebracht naar 2,5 watt. Ondanks het lagere verbruik was de lichtbeleving van de nieuwe armaturen zelfs beter dan de oude. 

Kwaliteitsdriver van Osram: garantie 100.000 branduren

We hebben een driver gekozen van Osram, een kwaliteitsfabrikant die snel de drivers aanpast aan de nieuwste LEDs. Hierdoor konden we voor dit project 100.000 branduren garanderen. Omdat in het besluitvormingstraject van de VVE nog twijfel was over de lichtkleur is het armatuur voorzien van drie lichtkleuren, die achteraf konden worden ingesteld. Ook is in het armatuur een voorziening getroffen om later bewegings- en lichtsensoren toe te voegen.

Nieuw binnenwerk in oude armatuur

Ik de hallen naar de bergingen waren Norton en Philips armaturen toegepast met een 8 watt TL buis. In deze armaturen werd ook de bedrading doorgekoppeld naar de andere lampen. Soms kwamen er wel 5 bedradingsbuizen uit in het armatuur. Als deze armaturen geheel zouden worden vervangen zou dat financieel slecht uitpakken. Maar omdat de transparante lichtkap van deze armaturen niet was aangetast kon ook hier gekozen worden voor het behouden van een deel van de aanwezige armaturen. In deze armaturen kon een standaard 'plug & play' LED binnenwerk worden ingepast. Zo werd het een kwestie van het oude binnenwerk eruit en ons nieuwe LED binnenwerk er in. De armaturen voor de hallen en bergingen konden we op deze manier voorzien van geheel nieuwe LED verlichting met precies dezelfde kwaliteitscomponenten als de nieuwe portiek armaturen.

Alle betrokkenen, waaronder wij als leverancier, keken na voltooiing met trots naar het werk, vooral omdat de gebouwen er ’s nachts met de nieuwe verlichting heel mooi uitzien.

Feedback achteraf positief en grote besparing energiekosten

Recent werd we bij YellowBee door de VVE-voorzitter van Pallas Vesta, Fred Leede, gebeld. Zijn stem klonk een beetje streng maar na een uitgebreid verhaal waarin we steeds banger werden dat er iets mis was liet hij juist weten uitermate tevreden te zijn. Het eerste jaar was zijn energierekening gedaald van dik € 12.000 naar iets meer dan €3.000. Daar er verder niks aan de installatie was gedaan kon deze besparing alleen veroorzaakt zijn door de nieuwe LED verlichting. Het mooie hiervan was dat wij vooraf ook zo’n besparing hadden voorgerekend.

Voor ons is het natuurlijk heel leuk dat een klant uit zichzelf terugbelt om het succes van dit LED project te melden

 

VVE Pallas Vesta nam een goed voorbereide beslissing over LED verlichting
VVE Pallas Vesta nam een goed voorbereide beslissing over LED verlichting

Extra info

YellowBee Nederland

Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0