Case: Belvedère Houten

Binnen een maand 60% minder stroomverbruik dankzij slimme LED verlichting
Bij de oplevering van het luxe wooncomplex Belvedère in 2006 werden in de hallen armaturen met PL lampen geïnstalleerd met conventionele TTN en GPA armaturen van Hogro. Deze lampen brandden 24 uur per dag en in het trappenhuis schakelden de lampen aan wanneer het buiten donker werd. Door gebruik te maken van LED verlichting en slimme bewegingssensoren, werd het totale stroomverbruik van de VVE met meer dan 60% verminderd zonder in te boeten op lichtkwaliteit.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

Hoog wooncomfort in een prettige omgeving

Het gebouw Belvedère telt in totaal acht appartementen die elk een balkon van wel 30m2 op het zuiden hebben. Op de woonlagen zijn één of twee appartementen gemaakt, die vanuit de gang met het trappenhuis en lift direct bereikbaar zijn. Dankzij de comfortabele indeling, spreekt dit appartementencomplex vooral gepensioneerden aan en kunnen ze genieten van een ruim en prettig appartement in Houten. De gangen met trappenhuizen en lift zijn de enige algemene ruimten in dit complex, er is geen parkeergarage aanwezig.

De lampen in de hallen brandden 24 uur per dag

In de hallen waar de voordeuren van de appartementen zich bevinden, waren bij de bouw plafonnieres van het type TTN van Hogro (een merk van Lightronics) met 2 PL-lampen en een PL-lampje voor noodverlichting aangebracht. Deze lampen brandden 24 uur per dag, ongeacht of er iemand in de buurt was. Deze verspilling van energie werd een doorn in het oog van de VVE Belvedère, waardoor werd besloten om met YellowBee samen te werken aan een betere oplossing.

Ook de lampen in het trappenhuis brandden vele onnodige uren

Naast de lampen in de hallen, zijn er ook lampen in het trappenhuis van het type GPA van Hogro opgehangen. Het trappenhuis in appartementencomplex Belvedère is alleen toegankelijk met een sleutel, waardoor mensen van buiten het complex hier geen toegang toe hebben. Veel van de bewoners gebruiken wel met regelmaat de trap, maar ook hier was de verlichting niet optimaal ingericht. Er zat namelijk wel een sensor op die lampen inschakelde naar gelang de lichthoeveelheid buiten. Deze sprong dus aan tijdens de schemer en ging in de ochtend weer uit wanneer het licht genoeg werd. ’s Nachts werd het trappenhuis weinig gebruikt, dus ging ook hier veel energie verloren door het continu branden van de lampen.

LED verlichting en slimme sensoren bleken de uitkomst

Voor de VVE Belvedère was het belangrijk dat het stroomverbruik slimmer ingericht werd en dat de lampen zelf ook minder stroom zouden verbruiken. Daarom heeft YellowBee LED verlichting geadviseerd in combinatie met slimme bewegingssensoren. De bestaande Hogro armaturen werden in de YellowBee fabriek aangepast naar nieuwe plug-and-play LED armaturen voor in Belvedère. Door deze al in de fabriek voor te bereiden, werd de overlast van het plaatsen van de nieuwe armaturen voor de bewoners tot een minimum beperkt.

Het afstellen van de sensoren

Nu in elke ruimte LED verlichting is gerealiseerd, werd het belangrijk om ook te kijken naar wanneer deze lampen daadwerkelijk moeten branden. 24 uur per dag of de hele nacht door is erg onlogisch, zelfs wanneer het om LED verlichting gaat. Daarom is ervoor gekozen om slimme bewegingssensoren op elke lamp te zetten. Deze sensor registreert wanneer er beweging is, schakelt de LED-lichtbron aan en de lamp blijft vervolgens 30 seconden lang branden. Na een paar klachten van bewoners is gebleken dat deze halve minuut wat te weinig was, dus heeft YellowBee de lampen zo ingesteld dat de lampen anderhalve minuut branden. Bij de ombouw had YellowBee al gekozen voor een driver waar zowel de brandtijd als de lichtintensiteit geregeld kon worden. Hierdoor zijn achteraf, zonder extra kosten voor andere hardware, dergelijke veranderingen te realiseren. Los van deze aanpassing, zal een lamp daardoor zelden langer dan een uur per dag branden, in tegenstelling tot de 24 uur die deze eerder brandde.

Het totale stroomverbruik werd wel 60% verminderd

Dankzij de overstap naar LED verlichting en beter afgestemde bewegingssensoren, was er binnen een maand al een daling te zien van 60% in het stroomverbruik voor het gehele appartementencomplex. In deze calculatie zit ook het stroomverbruik voor bijvoorbeeld de lift en de hydrofoor, dus wanneer alleen naar verlichting wordt gekeken, zal de besparing vele malen groter zijn. Schattingen spreken zelfs van een besparing tot wel 95% op verlichting. Voor de bewoners betekent dit natuurlijk lagere kosten binnen de VVE zonder in te leveren op het gevoel van veiligheid en comfort in dit mooie wooncomplex. De LED verlichting geeft een iets helderder licht dan wat men gewend was. Echter, door de bestaande kappen van de armaturen weer terug te plaatsen, valt het verschil in kleur amper op.

De toegevoegde waarde van Yellowbee

Wat de VVE Belvedère vooral prettig vond aan YellowBee is hoe in duidelijke taal werd gesproken en afspraken altijd werden nagekomen. Bovendien kon YellowBee veel werk al op afstand voorbereiden, waardoor de overlast op locatie tot een absoluut minimum werd beperkt. Zo is met minimale inspanning en kosten een prettige inrichting opgeleverd die zichzelf snel zal terugverdienen.

YellowBee Nederland

Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0