Case: parkeergarage VVE "Hoogakker"

Parkeerkelder nu veiliger in twee opzichten
Een Vereniging van Eigenaren van twee appartementengebouwen koos voor een LED oplossing die op maat is gemaakt voor portieken, parkeergarages en algemene ruimtes. De nieuwe armaturen met LED geven 30% meer licht terwijl ze ruim 80% MINDER energie verbruiken. De veiligheid is in twee opzichten gediend met deze vervanging. De verlichting werd door de YellowBee ombouwdienst geïnstalleerd.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

Aanloop

De VVE “Hoogakker” in Soest kwam bij YellowBee Nederland terecht na een publicatie in een regionale krant over de mogelijkheden voor LED verlichting om energie te besparen in algemene ruimtes van woongebouwen en appartementen. Na een aantal adviezen is gekozen om met de basis te beginnen, begrijpelijkerwijs is de VVE voorzichtig met grote investeringen. Dus werd gekozen voor een eerste, overzichtelijk project.

Speciale lampen voor parkeerkelder

De woongebouwen aan het Raadhuisplein in Soest zijn ondergronds verbonden met een parkeergarage. YellowBee Nederland ontwikkelde speciale armaturen met LED lampen die een extra hoog rendement kunnen leveren voor dit soort ruimtes. In dit geval kunnen 12 van deze lampen de parkeergarage volgens wens verlichten. De portiekarmaturen (zoals wij ze noemen) werden op maat in China gemaakt. De aanloop ging niet zonder hobbels en we hadden te maken met een vakantieperiode waardoor we in eerste instantie wat vertraging opliepen. Op zich heel vervelend voor de klant maar achteraf overkomelijk. Met de opgedane ervaring is zo’n vertraging overigens niet meer waarschijnlijk.

De nieuwe armaturen vervangen oude armaturen met twee PL buizen met een systeem vermogen van 32 Watt.

In het nieuwe armatuur zit een LEDstrip van 6 watt. Ze hebben een lichtopbrengst van maar liefst 720 Lumen. Dit is een aanzienlijk grotere lichtopbrengst dan de oude armaturen, die daarbij bovendien ook nog veel meer energie verbruikten (de besparing is ruim 80%!).

Installatie met hulp van bewoners èn slim hergebruik

De armaturen zijn efficiënt te monteren. Dat scheelt uiteraard weer in de kosten. Tijdens de montage werden de installateurs goed geholpen door een van de bewoners. De spanning moest er af dus moesten de monteurs steeds op zoek naar een andere stroombron voor de werkverlichting.

Genoemde behulpzame bewoner verzamelde ook de oude kappen, die konden elders in het pand nog worden gebruikt. Duurzaamheid zit ook in dit soort dingen, niet alleen in de manier waarop de nieuwe lampen zijn gemaakt of in toekomstige energiebesparing.

Regelmatige controle algemene verlichting is in het belang van (brand)veiligheid

Let op VVE’s, eigenaren en beheerders van woongebouwen. Verlichting in algemene ruimtes wordt vaak erg intensief gebruikt. Dat heeft als voordeel dat investeringen in energiezuinig LED lampen en armaturen snel zijn terugverdiend. Maar er zijn ook andere belangrijke redenen om te overwegen wat oudere verlichting in woongebouwen niet te lang te laten hangen. De mensen van onze ombouwdienst schrikken regelmatig van wat ze aantreffen bij het verwijderen van de oude armaturen. In deze woongebouwen hebben die 10 jaar 24x7 gebrand. Het viel op dat de ballasten (ook wel smoorspoelen of voorschakelapparaten genoemd) veel warmer waren dan normaal. Er werden temperaturen van circa 60 graden of soms nog heter vastgesteld.

Hierdoor waren de ballasten los gesmolten of zelfs door het armatuur gesmolten. Op sommige plaatsen was zelfs de isolatie van de elektrische bedrading over meer dan 20 cm verdwenen. Dit zijn situaties die niet veilig zijn, er is onnodig risico op kortsluiting en brand.

Eindresultaat mag er zijn: bewoners vinden het prettig licht

Het resultaat van dit project is heel bevredigend. De veiligheid is als gezegd gediend met nieuwe armaturen maar ook het gevoel van veiligheid. De energierekening is afgenomen. Maar het mooiste resultaat is misschien wel dit: de YellowBee monteurs kregen van bewoners die met auto of fiets door de kelder moesten al voor het afronden van de werkzaamheden te horen dat ze het licht erg mooi vinden. De armaturen zien er ook mooi uit, dat draagt bij aan een nette, veilig aanvoelende kelderruimte. De VVE heeft (ondanks de vertraging in de levering) gelukkig ook haar tevredenheid getoond door YellowBee direct een offerte te vragen voor andere verlichting.

Facts & figures bij deze VVE case

  • Voor VVE “Hoogakker” in Soest werd een armatuur ontworpen met een zeer goede prijs/kwaliteit, de belangrijkste eigenschap is dat de armatuur met 2 LED lampen erg veel licht geeft en toch zeer veel zuiniger is dan de verlichting die er eerst hing.
  • De energiebesparing is ruim 80%. De lichtopbrengst is met 720 Lumen juist 30% hoger.
  • YellowBee heeft met de eigen ombouwdienst gezorgd dat de oude verlichting is vervangen door armaturen met geïntegreerde LED verlichting. Daarbij is geconstateerd dat de oude armaturen na 10 jaar permanent branden eigenlijk voor onveilige situaties ahd gezorgd. Controle hierop is i.v.m. uitval en kans op kortsluiting een aandachtspunt voor VVE's en beheerders van appartementencomplexen met dit soort TL-verlichting in algemene ruimtes en parkeerkelders.
  • Met een totale investering van nog geen € 1.200 hoeft de vereniging de komende 8 jaar de verlichting niet te vervangen en wordt ongeveer € 4.500 euro bespaard op energiekosten.

YellowBee Nederland

Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0