Sterke business case voor kantoren met TL die willen besparen met LED

Energie besparen èn prettiger werken
Kantoren met TL-verlichting kunnen nu overstappen op LED panelen en het hele project terugverdienen in twee tot vier jaar. We hebben het over de veel voorkomende 'TL-bakken’ in een standaard systeemplafond, 60 x 60 cm of 30 x 120 cm, bandraster armaturen met diverse afmetingen. Bij 11 branduren per werkdag of meer is er vaak een ijzersterke business case voor LED. YellowBee heeft een unieke aanbieding voor kantoren, ook geschikt voor intelligente aansturing via internet.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

Kantoren met TL verlichting kunnen besparen èn de kwaliteit verhogen

Omdat de levensduur van LED verlichting veel langer is begint de kantooreigenaar of huurder na de terugverdientijd aanzienlijk te besparen op energieverbruik. Afhankelijk van het type TL-buis en de precieze eigenschappen van de vervangende LED oplossing kan de energiebesparing oplopen van 45% tot wel 72%. Een TL buis in een kantoor of werkruimte is goed te vervangen door

  • een LED paneel (veel meer hierover in dit artikel)
  • Ombouwen van de armatuur, om daarin een LEDbuis met externe driver te kunnen plaatsen
  • In bepaalde gevallen door zogenaamde lijnverlichting
  • Een (universele) LED buis (de zogenaamde OneTLed)

Universele buis ter vervanging van TL

TL-buizen vervangen door LED buizen gaf tot voor kort meer gedoe omdat een LED-buis wel past in dezelfde armatuur maar deze toch niet altijd goed werkt. Met de universele OneTLed buis is het een stuk gemakkelijker geworden. Elders op deze website van YellowBee meer informatie over dit vernieuwende product. Echter wij zijn door de tijd ervaringen rijker en daardoor geen grote voorstander meer van deze relatief goedkope en makkelijke oplossing. Wanneer de TLbuis wordt vervangen door een LED buis blijft de oude vaak al technisch afgeschreven elektronica bestaan. In 9 van de 10 gevallen gaat deze eerder stuk dan de LED buis. Dan moeten maatregelen worden getroffen om de verlichting weer brandend te krijgen.

LED lijnverlichting

Bij ingrijpende vernieuwing van de verlichting kan het in retail, logistiek (magazijnen, warehouses) en industrie de moeite zijn om lijnverlichting te overwegen. Dit artikel gaat verder over het vervangen van TL door LED panelen. De informatie over LED verlichting staat elders op deze website, verwijzingen zijn onderaan dit artikel te vinden.

TL vervangen door een LED paneel

De basis LED panelen die YellowBee hierna aanbiedt voor kantoren worden geleverd met 7 jaar fabrieksgarantie of 70.000 branduren. Dit is garantie van de Nederlandse fabrikant. De te verwachten levensduur is nog veel langer.

Bijkomende voordelen: minder vermoeidheid, meer licht, milieuvriendelijk en klaar voor de toekomst

Behalve besparen op kosten zijn er andere zeer aanzienlijke voordelen van overstappen van TL op LED panelen, LED buizen met externe driver of LED lijnverlichting.

  1. Ten eerste geven deze LED panelen veel prettiger, trillingsvrij licht. TL-buizen trillen in een bepaalde (net)frequentie. Dit wordt door de meeste mensen niet bewust waargenomen maar veroorzaakt wel vermoeidheid. Met LED panelen ervaar je als kantoorwerker het licht als veel prettiger en rustiger aan de ogen, je wordt minder moe en bent productiever.
  2. Ten tweede is de lichtopbrengst van de Nederlandse LED panelen die YellowBee kan leveren hoog. Je hebt dus veel licht en dat werkt prettig. De norm voor de werkplek op kantoor ligt volgens NEN – EN 12464-1 op 400 - 750 Lux (Lux is de meeteenheid voor lichtsterkte, ofwel de hoeveelheid licht per oppervlak). De YellowBee LED panelen van (zeer goede) basis kwaliteit leveren licht met een intensiteit van 1950 tot 5600 Lumen (standaard 3.650). Voor normale kantoorsituaties geeft dit (meer dan) de vereiste hoeveelheid licht.
  3. Het derde voordeel wordt door steeds meer mensen ook belangrijk gevonden: je ontziet het milieu. Met minder energieverbruik veroorzaak je aanzienlijk minder CO2 uitstaat omdat veel energie nog niet afkomstig is uit schone bronnen.
  4. Een laatste voordeel is dat je met deze panelen klaar bent voor een toekomst waarin steeds meer apparaten verbonden zijn en via het netwerk aan te sturen (vaak wordt gesproken over het ‘Internet of Things, ook wel afgekort tot IoT). In het geval van kantoren gaat het hier zeker niet om spielerei voor gadgetfreaks. LED heeft als voordeel dat bij dimmen het verbruik sneller daalt dan de lichtopbrengst. Buiten werktijden is vaak nog wel behoefte aan verlichting, bijvoorbeeld als de schoonmakers hun werk doen. Dimmen is dan wel een optie want er blijft meer dan genoeg licht over voor de schoonmakers maar het energieverbruik daalt flink. Ook wordt ‘slim aansturen’ gemakkelijker en goedkoper, met talloze voordelen op het gebied van gebruikersgemak en energiebesparing.

Uniek aanbod voor kantoren die TL willen vervangen door LED panelen

YellowBee organiseert een unieke actie om kantoren te laten profiteren van de voordelen van LED.

Ons basis aanbod is ten eerste geschikt voor de kantoren die nu TL-armaturen hebben, veelal in een standaard systeemplafond, van 60 x 60 cm met daarin per armatuur 4 TL-buizen of van 30 x 120 cm met daarin per armatuur 2 TL-buizen (van het type T8 met VSA of EVSA of van het type T5 hoog frequent, niet dimbaar) of bandraster armaturen met afwijkende afmetingen.

Deze situaties komen heel erg veel voor in Nederlandse kantoren.

De TL-armaturen worden vervangen door LED panelen. Deze geven mooi, gelijkmatig licht, trillingsvrij en hebben een hele hoge lichtopbrengst van 3.650 Lumen. Het gaat dus om panelen van 60 x 60 cm of 30 x 120 cm, afhankelijk van de bestaande situatie.

YellowBee hanteert een prijs per plafondoppervlak van 3,6 x 5 meter, dat is dus 20 m2 plafond oppervlak met normaal gesproken twee armaturen. Bij 10x deze oppervlakte plafond (200 m2) hanteren we een vaste prijs. Deze prijs kunt u bij ons opvragen, de prijzen worden aangepast aan de actuele marktomstandigheden. De prijs is geheel inclusief, dus volledig geïnstalleerd, materialen worden afgevoerd en er geldt een garantie van 7 jaar of 70.000 branduren. 

Bij kleinere oppervlaktes maken we graag een voorstel op maat.

De business case voor LED panelen (van goede kwaliteit)

LED panelen zijn voordeliger dan conventionele buizen. Op basis van energiebesparing alleen kun je alleen maar kiezen voor LED. Uiteraard is er wel altijd een investering die je moet terugverdienen. Als je tijdshorizon als ondernemer lang genoeg is pakt de vergelijking ook altijd gunstiger uit voor LED. LED panelen van goede kwaliteit gaan heel lang mee. De panelen die YellowBee aanbiedt zijn van Nederlandse makelij, er rust een garantie op van maar liefst 7 jaar, de levensverwachting is overigens aanzienlijk langer.

TL-buizen gaan 14.000 branduren mee. De LED panelen die YellowBee standaard bij dit kantorenaanbod levert gaan 70.000 uren mee. Lampen hoeven minder vaak vervangen te worden, dat leidt tot lagere onderhoudskosten.

Uit onze rekenmodellen blijkt dat een ondernemer die vier jaar of langer vooruitkijkt altijd op financiële gronden zal kiezen voor LED panelen, uitgaande van 2.750 branduren per jaar (gemiddeld 11 uur/dag gedurende 250 dagen), een all-in energie prijs van € 0,15 ct per KWh en 9 % (fiscale) EIA subsidie.

Een paar voorwaarden voor genoemde vaste prijzen per 20 m2

In genoemde prijs is niet inbegrepen de aanpassingen aan de elektrische installatie als deze niet voldoet aan de eisen van de NEN 1010 de NEN 3140 of een SCIOS Scope 8 / 10 keuring (een Scope 8 keuring richt zich op arbeidsveiligheid van een installatie, daarmee voldoe je aan de eisen van de Arbowet, Scope 10 gaat over brandveiligheid, daarmee voldoe je aan de eisen van een verzekeraar). Ook is er van uitgegaan dat NIEUW stekkerbaar is, dus wandcontactdozen boven het systeemplaffond. Als de infrastructuur BESTAAND ‘een rommeltje’ is, geeft dit additionele kosten, die we uiteraard vooraf kunnen begroten. 

Uitbreiding van het basis aanbod met mogelijkheden om te dimmen en/of sensoren

De aangeboden LED panelen kunnen worden gebruikt in combinatie met dimmers en/of sensoren.

Dimmen heeft bij LED een bijzonder voordeel. Het energieverbruik neemt bij het dimmen van LED sneller af dan de hoeveelheid licht die de lamp geeft. Een gedimde LED lamp die 80% minder energie verbruikt geeft bijvoorbeeld nog voldoende licht om schoonmaakwerk te doen of om de bewaking een ronde door het pand te laten doen.

Het aanpassen van het licht naar de behoefte van de gebruiker kan op een aantal manieren.

  • Door te schakelen, waardoor de elektriciteit toevoer (230 V) wordt onderbroken. Schakelen kan door een aan- en uit knop en met tijdsklokken of aanwezigheidssensoren.

  • Door te dimmen zodat de stroom toevoer wordt veranderd. Dimmen kan gedaan worden met dimmers, licht- en bewegingssensoren of met systemen die over de bestaande 230 V infrastructuur of radiografisch communiceren.

Gebouw beheerssysteem kunnen zowel schakelen als dimmen. Er wordt hard gewerkt om de de LED lamp zelf “intelligent “te maken. Aansturing via internet is dan mogelijk. Men spreekt in dat verband van het ‘Internet of Things’, vaak afgekort tot IoT. Het aanleggen van gebouwbeheerssystemen in bestaande gebouwen is duur behalve als het gaat om radiografische systemen. De keuze van het type sensor (prijs en kwaliteit/levensduur) bepaalt in sterke mate of de extra investering snel wordt terugverdiend uit de extra energiebesparing.

De business case voor dimmers en sensoren

Als een sensor er toe leidt dat de LED panelen gedurende 3 uur per werkdag 50% minder licht hoeven te geven (dat scheelt 83% in energieverbruik) is de terugverdientijd van een dimmer/sensor die 10 jaar meegaat 2,9 jaar. Als er gedurende meer uren kan worden volstaan met gedimd licht of als de lichtintensiteit op bepaalde uren nog minder kan zijn is de terugverdientijd korter.

Partners voor verlichting op maat en het Internet of Things

Voor het aansturen werkt YellowBee samen met diverse partners.

Voor besturing via de bestaande 230 V infrastructuur werkt YellowBee samen via Zelenko BV, in Nederland leverancier van de producten van Zwitserse domoticaproducent DigitalSTROM (de producten van deze leverancier worden ook wel intelligente kroonsteentjes genoemd).

Budgetvariant LED panelen

Naast de tot nu toe genoemde LED panelen is er een type LED panelen beschikbaar met een lagere prijs. Deze kunnen niet gebruikt worden in combinatie met dimmers of sensoren. De lichtopbrengst is wat lager met 3.200 Lumen. Voor bijv. gangen en trappenhuizen kan de budgetoplossing heel geschikt zijn. Deze panelen worden geleverd met een garantie van 30.000 branduren

Financiering mogelijk

YellowBee werkt samen met een door de overheid gefinancierde instelling in Utrecht voor de financieringsoptie van een lening van 50 % van het totale bedrag voor een periode van 5 jaar tegen 3 % rente en met een commerciële instelling voor een financiering op basis van operational lease, voor 100% voor een periode van 5 jaar.

Conclusie: voor veel kantoren is er nu een business case met LED panelen

Iedere kantooreigenaar of huurder van een kantoor met TL-bakken van 60 x 60 cm of 30 x 120 cm met TL-buizen zou moeten nagaan of er winst te behalen is door vervanging door LED panelen. Vaak is de business case zonneklaar, zeker als de verlichting gemiddeld meer dan 11 uur per werkdag brandt en als de bestaande armaturen nu al of binnen enkele jaren zijn afgeschreven. Hierbij komt dat er veel meer dan puur financiële gronden zijn om de voorkeur te geven aan LED panelen van goede kwaliteit, al of niet met combinatie met sensoren of intelligente schakelingen. Neem gerust contact met YellowBee op als u vragen heeft over de business case en andere argumenten voor vervanging van uw TL-verlichting door LED alternatieven (LED panelen, LED buizen, lichtlijnen).

Toelichting op gebruikte terminologie

De termen/ afkortingen TL12 (T12), TL8 (T8 of TL-D) en TL5 (T5) staan voor de diameters van de verschillende TL-buizen in inches. TL5 heeft een diameter van 5/8 inch, ofwel 1,6 cm (16 mm) doorsnede. TL8 heeft een diameter van 8/8 dus 1 inch, ofwel 2,6 cm (26 mm) doorsnede. TL 12 (verouderd en komt niet meer veel voor) heeft een diameter van 12/8 dus 1,5 inch, ofwel 3,9 cm (39 mm) doorsnede.

LED panelen van 60 x 60 cm of 30 x 120 cm passen in een standaard systeemplafond en vragen nauwelijks installatiewerk, aangenomen dat de bestaande infrastructuur in orde is.

De in Nederland gelden norm voor verlichting op de werkplek binnen is NEN – EN 12464-1.

Scope 8 en Scope 10 keuringen zijn keuringen van technische installaties, in dit artikel gaat het specifiek over elektrische installaties en elektrisch materieel. Scope 8 richt zich op arbeidsveiligheid (om te voldoen aan arbo wetgeving), Scope 10 op brandveiligheid (om te voldoen aan eisen die verzekeraars stellen). De organisatie die de eisen vastlegt voor bepaalde certificeringstrajecten en die bepaalt wie mag keuren en certificeren is de Stichting SCIOS. Op de website van stichting SCIOS is veel meer gedetailleerde informatie te vinden.

 
Sterke business case voor kantoren met TL die willen besparen met LED
Sterke business case voor kantoren met TL die willen besparen met LEDSterke business case voor kantoren met TL die willen besparen met LED

Extra info

YellowBee Nederland

Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0