Geven LED lampen mooi warm licht?

Dat LED lampen lelijk blauwwit licht geven mag tegenwoordig een vooroordeel worden genoemd. Er zijn LED lampen in vele kleuren en zeker ook veel LED lampen (spots, buizen) die sfeerlicht geven. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin. Warmwit is 2.700 of lager, er zijn ook flamelampen (meestal 2.200 of 2.300K). Zogenaamde LED filament lampen geven sfeervol licht en lijken erg op gloeilampen. Er zijn ook goede lampen voor kroonluchters.

Kleurtemperatuur in Kelvin (K)

De kleurtemperatuur van een lamp wordt uitgedrukt in Kelvin (K), op het plaatje krijgt u een indruk van wat verschillende aantallen Kelvin (K) betekenen voor de kleur die de lamp geeft. Uw monitor zal dit echter niet altijd weergeven zoals het in de praktijk werkt.

Ander soort temperatuur

Let op: veel mensen vragen zich ook af of LED lampen of spots warm (heet) worden, dus niet wat betreft de kleur maar wat betreft de temperatuur in graden Celsius. Op die vraag staat elders op de YellowBee website een antwoord.

Hoe werkt de Kelvin schaal?

Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer de kleur. Ter vergelijking het aantal Kelvin van daglicht bij verschillende omstandigheden:

  • Zonsopkomst en zonsondergang: 2000K
  • Ochtend, uurtje na zonsopkomst: 3500K
  • Overdag, gemiddelde: 5600K
  • Heldere dag zonder bewolking: 6500K

Indicaties kleurtemperatuur van verschillende soorten verlichting

  • Flame Gloeilamp: 2.300K
  • Ongedimde gloeilamp: 2.700K
  • Halogeenlamp: 3.000 - 3.200K
  • TL verlichting 3.000K - 4.000K

Warmwit en flame

Lampen die warmwit licht geven, vergelijkbaar met het licht van een ouderwetse gloeilamp hebben vaak een kleurtemperatuur van 2.700K of minder. Een flame heeft een kleurtemperatuur van 2.200K, er zijn ook al lang LED lampen die zo'n kleurtemperatuur hebben.

Filament

Een recente ontwikkeling in LED zijn de zogenaamde 'filament' lampen. Dit zijn lampen met kleine LED filament staafjes die maken dat een lamp er uitziet als een lamp met een gloeidraad. De lampen zijn zo gemaakt dat ze sfeervol licht geven. De kleurtemperatuur uitgedruk in Kelvin van deze lampen is dus laag. Zie hier de filament lampen die we bij YellowBee onder andere in het assortiment hebben.

Kroonluchters en sfeervolle LED lampen

Omdat er steeds meer en betere LED sfeerlampen zijn is er ook voldoende keuze als je een kroonluchter wilt voorzien van een mooie lamp die ook sfeervol licht geeft. De meeste lampen die we hiervoor kunnen aanraden zijn ook dimbaar, we vermelden dat altijd apart. Lees ook deze praktijkcase over LED lampjes in een moderne Ornametrica design kroonluchter.

Op Wikipedia kunt u alles lezen over kleurtemperatuur

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

Adresgegevens

YellowBee Nederland
Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Wiltonstraat 17
3905 KW Veenendaal

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

YellowBee bv © 2017 - 2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0