Kansen met LED en geïntegreerde technologie voor industrie, warehousing, opslag

Smart industry, 'the Internet of Things' en LED hebben alles met elkaar te maken
Industriële en logistieke bedrijven zijn volop bezig met concepten als ‘smart industry’ en ‘Internet of Things (IoT)’. LED verlichting biedt industriële bedrijven - smart of niet - ook interessante kansen. Niet in het minst omdat LED gemakkelijk te combineren is met andere technologische ontwikkelingen die bijdragen aan rendement, efficiency en gebruiksgemak. We zetten een paar kansen rond (intelligente) LED verlichtingsprojecten op een rij voor maakbedrijven en bedrijven in warehousing en logistiek.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

Energie besparen en meer duurzaamheid

Een van de belangrijkste redenen om voor LED te kiezen is vaak gewoon een kwestie van rendement. LED is ten opzichte van veel conventionele verlichtingsoplossingen gewoon een superieure technologie. Energie wordt efficiënt omgezet in licht en weinig anders. Gloeilampen, halogeenlampen, gaslampen en diverse andere verlichtingstechnologieën leveren warmte als nevenproduct. In de winter is dat misschien aardig en scheelt het in stookkosten, in vrijwel alle andere gevallen is het ongewenst en kost het onnodig energie. In veel gevallen is de besparing op energie al voldoende om ervoor dat de terugverdientijd van een investering in LED veel korter is dan de levensduur van de lampen (en armaturen).

Behalve levensduur en energieverbruik dragen LED lampen ook op andere manieren bij aan meer duurzaamheid. Er worden veel minder giftige stoffen gebruikt dan in veel andere soorten verlichting en recycling is in toenemende mate mogelijk (kan verschillen per lamp, armatuur en fabrikant).

Lagere onderhoudskosten

Een andere belangrijk economisch argument voor de industrie om te willen kiezen voor LED is dat de onderhoudskosten vaak aanzienlijk dalen met het installeren van LED lampen. De levensduur van kwalitatief goede LED lampen is heel veel langer dan veel alternatieven. In de industrie is dat een extra groot voordeel omdat lampen nogal eens op slecht bereikbare plaatsen hangen (hoog, boven kwetsbare apparatuur) en onderhoud ‘downtime’ kan veroorzaken waar geen industrieel bedrijf op zit te wachten. Fabrikanten van goede lampen geven vaak al jarenlange garanties, waarmee het risico op tegenvallende levensduur grotendeels is verdwenen voor industriële bedrijven die kiezen voor LED.

Efficiënt werken, minder fouten maken

Nederland is een kennisland met veelal hoogwaardige maakbedrijven. Nederlandse metaalbedrijven moeten bijvoorbeeld ongekend nauwkeurig werken en een hele consistente kwaliteit leveren. Goede verlichting kan heel veel verschil maken in de werkomstandigheden in de industrie. Mensen werken efficiënter en geconcentreerder als de verlichting op de werkplek goed is (veel en natuurlijk ogend licht, licht met de sterkte van daglicht bijv.).

Veiligheid, veilig werken

Goed licht heeft ook invloed op veiigheid. Ten eerste op veiligheid op de werkvloer. Met goede verlichting kunnen mensen zoals hiervoor al gezegd werken met meer focus en concentratie, er ontstaat geen onnodige vermoeidheid. TL-licht veroorzaakt (veelal niet waarneembare) trilling en daarmee meer vermoeidheid. LED licht kan zorgen voor heel gelijkmatig, trillingsvrij licht. Mensen ervaren dat als prettig en minder vermoeiend. LED is ook qua kleurtemperatuur aan te passen. Dit kan ook in de vorm van dynamisch licht, waarbij één lamp verschillende soorten licht kan geven.

LED lampen kunnen - bijvoorbeeld in combinatie met bewegingsmelders en/of camerasystemen- ook bijdragen aan meer veiligheid tegen criminaliteit. Ook de perceptie van veiligheid wordt door goed licht beïnvloed. Veel mensen kennen dat wel uit parkeergarages en ook op industrieterreinen kan buitenverlichting in dit opzicht veel betekenen.

Koel- en vrieshuizen, serverruimtes en datacenters koel houden

Omdat LED lampen nauwelijks warm worden en industriële bedrijven daarnaast vaak goed bestand zijn tegen kou, vocht en stof zijn ze bijzonder geschikt voor toepassing in koude opslagruimtes. LED lampen hebbenniet zoals (bijvoorbeeld) TL- of gaslampen tijd nodig voordat ze (in de kou) goed licht geven. LED lampen gaan meteen op volle sterkte aan. Ook interessant is dat met minder energietoevoer nog veel lichtopbrengst kan worden behaald. Dus als er niet gewerkt wordt maar er moet wel toezicht worden gehouden via bijv. camera’s kan een ruimte met heel weinig energieverbruik toch nog aardig worden verlicht.

Industriële kwaliteit: stof- en waterdicht

Er is een ruim aanbod van lampen die bijzondere omstandigheden aankunnen die veel voorkomen in industrie. Lampen kunnen stof- en waterdicht zijn, kunnen temperatuurverschillen verdragen of zijn bestand tegen verschillende soorten impact. In industrie, warehousing en logistiek gaat het dan vaak om zogenaamde lijnverlichting. Er zijn verschillende aanbieders van (lijn)verlichting die voor bijzondere omstandigheden geschikt zijn. Om goede afwegingen te maken is het verstandig advies te vragen van LED specialisten van installateurs, projectverlichters (zoals YellowBee Nederland) en’/of fabrikanten.

Meer dan licht

Een interessante ontwikkeling voor industriële bedrijven is dat LED lijnverlichting heel gemakkelijk kan worden gecombineerd met andere apparatuur en infrastructuur. Dit zijn combinaties die we in industriële projecten veel zien voorkomen:

  • LED armaturen (vaak lijnverlichting) met geïntegreerde of in of om te bouwen noodvoedingen, dit maakt aparte noodverlichting veelal onnodig
  • combinatie met speakers, beveiliings- en bewakingscamera’s, WIFI, radar (geïntegreerd, in te bouwen of om te bouwen met behoud van bestaande armaturen of delen daarvan)
  • combinatie met bewegingsmelders (geïntegreerd, in te bouwen of om te bouwen met behoud van bestaande armaturen of delen daarvan)
  • de lijst van te koppelen, te integreren of te combineren functies wordt steeds langer.

Verbinden en aansturen

Er zijn steeds meer LED systemen die verbonden zijn met internet en modulaire electrotechnische systemen die behalve verlichting ook andere functies hebben en die ook ‘connected’ zijn. Zo hebben of krijgen LED en ‘the Internet of Things (IoT)’ alles met elkaar te maken. YellowBee is sinds 2016 door de integratie met domoticabedrijf Zelenko ook leverancier van o.a. producten van het Zwitserse Digitalstrom. Dat Zwitserse bedrijven biedt producten die wij ook wel ‘digitale kroonstenen’ noemen. Met deze en vergelijkbare producten is heel veel mogelijk op het gebied van gebouwautomatisering. Concrete voorbeelden en cases zullen we hier op deze YellowBee website regelmatig publiceren.

Modulaire systemen zorgen voor lage installatiekosten

Er is een aantal leveranciers van mooie, geïntegreerde LED lijnverlichtingssystemen op de markt die goede oplossingen bieden voor industrie en logistiek. YellowBee werkt bijvoorbeeld met plezier samen met Luminaid. Dat bedrijf biedt o.a. mooie lijnverlichting in modulaire buizen die enerzijds modulair is en voorbereid op integratie en combinatie. Anderzijds zijn veel producten van Luminaid heel gemakkelijk te installeren. In de meeste gevallen een kwestie van 'aan elkaar klikken' van de lijnverlichting en de verschillende componenten die je erin kunt opnemen. Dit soort slimme producten biedt volop kansen om de focus te houden op het bedenken, maken en leveren van hoogwaardige industriële producten zonder verdere zorgen.

Beeld bij dit artikel: Steve Jurvetson - Tesla Autobots - Flickr

 

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

Adresgegevens

YellowBee Nederland
Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0