Case: Ormco verkleint footprint met energiebesparende lijnverlichting

LED oplossing met camera’s, intercom en noodvoeding in serverruimte en bedrijfshal
Ormco is een groothandel in tandtechnische producten die worden gebruikt door orthodontisten. Omdat het bedrijf duurzaamheid belangrijk vindt wordt er verbouwd om het gebouw te verduurzamen. YellowBee mag een bijdrage leveren door LED lijnverlichting te installeren in de die zorgt voor aanzienlijke energiebesparing. De gekozen modulaire verlichtingslijn integreert ook camera’s, speakers en noodvoedingen. Het gaat om verlichting in een serverruimte en de bedrijfshal van een distributiecentrum.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

Groothandel kiest voor duurzaamheid

Ormco Amersfoort is het Europese logistiek centrum van een groothandel in tand- en beugelprotheses en aanverwante producten. Het bedrijf heeft hoog in het vaandel en wil daarom de ‘footprint’ verkleinen. Het kantoor en distributiecentrum in  Amersfoort wordt grondig verbouwd om het energieverbruik terug te brengen en ook in andere opzichten bij te dragen aan doelstellingen op het gebied van duurzaamheid. De aannemers moeten eerlijke producten toepassen, er worden nieuwe energiezuinige airco’s gemonteerd en nieuwe tochtdeuren geplaatst. Ook wordt alle verlichting vervangen door LED verlichting, hoewel het pand pas 25 jaar oud is en niet alle bestaande verlichting in die zin technisch gezien aan het einde van de levensduur is.

LED lijnverlichting voor twee situaties

YellowBee Nederland heeft eerst geadviseerd over verlichting in de serverruimte en vervolgens het voorgestelde project ook uitgevoerd. Vervolgens is een tweede project opgestart om de verlichting in de distributiehallen te vervangen door LED lijnverlichting.

Serverruimte

In de serverruimte moest een nieuw brandwerend plafond komen, de oude verlichting voldeed niet meer en moest worden vernieuwd. Aannemer Bouwbedrijf Cees van den Hoed BV riep de hulp van YellowBee Nederland  in. Medewerkers van YellowBee maakten in overleg met de aannemer een lichtontwerp.

Belangrijkste redenen om LED lijnverlichting te kiezen

  • De gekozen LED oplossing heeft een hele hoge lichtopbrengst en toch een aanzienlijk lager energieverbruik dan ieder conventioneel alternatief.
  • YellowBee koos voor een industriële oplossing van Luminaid. Het gekozen systeem is gemakkelijk te installeren. Concreet: de nieuwe lichtlijnen konden in een half uur door één man worden opgehangen.
  • LED verlichting produceert veel minder warmte dan veel andere lichtbronnen. Dat scheelt weer energieverbruik van de koelapparatuur.
  • Groot bijkomend voordeel is dat led verlichting ook in koude ruimten zoals een gekoeld datacentrum direct op volle lichtsterkte brandt. Het is in één keer aan en dat in tegenstelling tot TL-verlichting die knipperend aan gaat en pas geleidelijk feller gaat branden.

Distributiehal

In het distributiecentrum van Ormco worden per dag grote hoeveelheden onderdelen voor beugels en tandprotheses verpakt. Dit zijn zeer kleine zeer kostbare onderdelen, per dag worden er producten verwerkt die miljoenen euro’s waarde vertegenwoordigen. Ze zijn verpakt in kleine plastic zakjes waarop etiketten zijn aangebracht met informatie over de inhoud erop gedrukt in relatief kleine letters. Het komt regelmatig voor dat fouten worden gemaakt omdat de tekst moeilijk is te lezen bij de huidige verlichting.

Minder vergissingen

YellowBee is gevraagd een oplossing te bedenken die goed licht geeft bij een laag energieverbruik. Overvloedig, helder licht moet zorgen dat geen onnodige, kostbare vergissingen worden gemaakt omdat de opschriften van de etiketten niet goed te lezen zijn door medewerkers.

Integratie van verschillende apparaten in één systeem

Er is behoefte aan meer functies die kunnen worden geïntegreerd in de verlichtingsinstallatie. De Datalux.IQ lijnverlichting van Luminaid die YellowBee elders installeerde bij industriële verlichtingsprojecten maakt het bijvoorbeeld mogelijk om dingen te integreren als:

  • camera’s voor bewaking;
  • speakers van de intercom;
  • noodvoeding voor noodverlichting die blijft branden bij stroomuitval.

Eén plan voor licht, camera, speakers en noodverlichting

Inmiddels is een plan gemaakt waarbij behalve lichtlijnen ook 6 camera’s en 8 luidsprekers zijn opgenomen. Twee lichtlijnen blijven door de geïntegreerde noodvoedingen ook branden als de stroom uitvalt. Aparte armaturen voor noodverlichting zijn daardoor niet meer nodig, Dit scheelt kosten bij jaarlijkse controle en onderhoud. Met één handeling kan de noodverlichting op 7 meter hoogte gecontroleerd worden. Nu gebeurt dat eens per jaar handmatig met een hoogwerker.

Bewakingscamera’s

Met de 6 camera’s met 360 graden beeld kan de hele hal in de gaten worden gehouden. In de datalux.IQ lichtlijnen is standaard een cat 5 bekabeling gemonteerd,, daarop kunnen de IP-camera’s aangesloten worden. Deze worden tijdens de montage in de lichtlijn geschoven en met een snelkoppeling gemonteerd. Als de lijnverlichting op het IP bedrijfsnetwerk wordt aangesloten kunnen de camerabeelden wereldwijd met standaard software worden bekeken.

Geluidsinstallatie

Standaard zit er ook al bekabeling voor de geluidsinstallatie in de gekozen armaturen. Deze wordt eenvoudig verbonden met de audioinstallatie. Zo is overal in de hal de radio te beluisteren en als de omroep installatie wordt gebruikt kan iedereen de berichten goed horen.

Sterke business case

De oude installatie bevatte 130 TL buizen van 58 Watt. Deze worden vervangen door 66 datatux.IQ buizen van 3 meter. Dit levert een verdrievoudiging van de lichtsterkte op (700 lux, lux is de eenheid voor lichtsterkte). Toch gebruiken deze lampen veel minder stroom, de besparing is bijna 70% ten opzichte van de oude situatie. Het bedrijf gaat hiermee van een geïnstalleerd lichtvermogen van 10 kW naar 3,3 kW. De totale investering is in maximaal 4,9 jaar terugverdiend. Op basis van de energietarieven van vandaag wordt met dit project een besparing gerealiseerd van €28.904.

En verder

  • Bezoek desgewenst de website van Ormco Europe voor meer informatie over het bedrijf (in het Engels)
  • YellowBee heeft vaker producten van Luminaid gekozen voor klanten. De datalux.IQ lijn is heel geschikt voor industriële toepassingen. Deze verlichting is gemaakt om ook onder bijzondere omstandigheden (vocht, kou, stof) perfect te functioneren. Installatie is eenvoudig, wat in veel industriële situaties een enorm voordeel is.

 

Case: Ormco verkleint footprint met energiebesparende lijnverlichting
Case: Ormco verkleint footprint met energiebesparende lijnverlichtingCase: Ormco verkleint footprint met energiebesparende lijnverlichtingCase: Ormco verkleint footprint met energiebesparende lijnverlichtingCase: Ormco verkleint footprint met energiebesparende lijnverlichtingCase: Ormco verkleint footprint met energiebesparende lijnverlichtingCase: Ormco verkleint footprint met energiebesparende lijnverlichtingCase: Ormco verkleint footprint met energiebesparende lijnverlichtingCase: Ormco verkleint footprint met energiebesparende lijnverlichtingCase: Ormco verkleint footprint met energiebesparende lijnverlichting

Extra info

YellowBee Nederland

Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0