Het ombouwen van de Philips Rotaris voor het moderne, aan de Maas gelegen Gemeentehuis van Maastricht

De Philips Rotarissen in het Gemeentehuis Maastricht worden omgebouwd naar LED.
Voor het Gemeentehuis Maastricht heeft de architect gekozen om in het metalen plafond uitsparingen te maken voor de Philips Rotaris. Zo vallen de lampen mooi en bijna onzichtbaar weg in het plafond. Door deze gaten in het metalen plafond is het niet mogelijk om andere armaturen te plaatsen. Nu de armaturen hun einde levensduur hebben bereikt, is aan YellowBee gevraagd om de Rotarissen om te bouwen naar LED met behoud van de nog bruikbare componenten om ze een tweede levenscyclus te geven.

Verouderde binnenwerken en gebruik van TL buizen zijn aanleiding voor het ombouwen naar LED

In de ongeveer 1300 Philips 'Rotaris' armaturen die door het hele gemeentehuis hangen, zit standaard een ronde TL buis. Het nadeel van deze buis is dat de levensduur relatief kort is en dat de afgegeven UV-straling en warmte schadelijk is voor de kunststof in het binnenwerk. De TL buizen moeten daarom na een paar duizend branduren worden vervangen en de kans bestaat dat ook het binnenwerk meteen aangepakt moet worden.

Testopstellingen blijken erg nuttig

Omdat deze situatie duur is in energie, maar ook in arbeid, heeft de Gemeente Maastricht aan YellowBee gevraagd om een aantal voorstellen te doen voor ombouwsets met verschillende soorten LED verlichting. In de eerste testopstelling bleek de lamp te veel licht af te geven. De lampen hangen namelijk lager dan gebruikelijk, dus is het prettiger om deze niet te fel licht te laten schijnen. Bij de tweede testopstelling is een driver van een lager vermogen gebruikt, waardoor een prettigere lichtbeleving ontstond. De verlichting in deze set kon de goedkeuring wegdragen, dus konden alle Rotarissen op deze manier omgebouwd worden.

Het ombouwen van de Philips Rotarissen gebeurt snel en makkelijk

Om de Philips Rotaris om te bouwen, moet eerst het oude armatuur uit het plafond worden gehaald. Vervolgens wordt deze naar een tijdelijk ingerichte ombouwruimte gebracht waar het daadwerkelijke ombouwen plaatsvindt. Als dat klaar is, kan de nieuwe LED Rotaris weer in de uitsparing worden geplaatst. Het grootste deel van het werk vindt plaats buiten de uiteindelijke locatie van de lamp, dus hebben de mensen op de werkvloer weinig overlast van de wissel. Als vuistregel kan aangehouden worden dat er drie tot vier lampen in een uur verwisseld worden, dus dit maakt de planning voor het ombouwen erg overzichtelijk. ENGIE is het onderhoudsbedrijf voor het gemeentehuis en vanuit die hoedanigheid voeren zij de totale ombouw uit. Na instructie van YellowBee, verloopt de ombouw vlekkeloos.

Verdere aanpassingen in de verlichting

Door het gebruik van LED verlichting en efficiëntere drivers, zal er een minimale besparing van 60% te zien zijn in de energierekening. Daarbij komt dat de levensduur van LED en de gebruikte binnenwerken vele malen langer is dan de origineel geleverde Rotaris, waardoor er veel minder onderhoud gepleegd hoeft te worden. Dankzij de goede samenwerking met ENGIE verloopt de ombouw voortvarend en naar volle tevredenheid van de klant.

In woongebouwen en kantoren is het vaak gunstig om over te stappen naar LED. We zetten op een rij welke informatie nodig is om te bepalen of bestaande armaturen ombouwen een goed idee is. U leest hoe een ombouwproject verloopt. Ook noemen we in dit artikel de veel gebruikte armaturen waarvoor we al ombouw-oplossingen hebben bedacht, vaak voor VVE's en woongebouwen, in de horeca (een hotel) en voor kantoren.
Veel traditionele TL-armaturen hebben rond gebogen TL-buizen. Deze buizen geven een mooie lichtspreiding en worden daarom veel gebruikt in kantoren maar ook in appartementencomplexen en woongebouwen. Helaas hebben ze ook veel nadelen. YellowBee’s eigenaar Toon Stappers en engineer Peter Bunt bedachten een alternatief.
De Bibliotheek Almere is een echte blikvanger op het stadhuisplein in Almere. In 2010 werd de bibliotheek geopend en heeft een aantal prijzen gewonnen voor de architectuur en als 'Beste Bibliotheek'. De boekenkasten in de bibliotheek zijn speciaal voor dit gebouw ontworpen. Voor deze kasten is met de toenmalige techniek een geniale LED oplossing ontworpen die alleen de kaften van de boeken over de diverse lagen zeer goed uitlicht. Helaas zijn deze LED lampen nu aan de einde van hun levensduur gekomen en is reparatie niet meer mogelijk omdat sommige onderdelen niet meer geproduceerd worden.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

Adresgegevens

YellowBee Nederland
Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085 - 0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

YellowBee bv © 2017 - 2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

Ready for Online Business
1
0
0