LED-pionieren voor ronde TL-armaturen

Interview met Toon Stappers van YellowBee in vaktijdschrift [inst]ALLICHT
Veel traditionele TL-armaturen hebben rond gebogen TL-buizen. Deze buizen geven een mooie lichtspreiding en worden daarom veel gebruikt in kantoren maar ook in appartementencomplexen en woongebouwen. Helaas hebben ze ook veel nadelen. YellowBee’s eigenaar Toon Stappers en engineer Peter Bunt bedachten een alternatief.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

Stappers steekt van wal: “In de markt kwam ik een aantal partijen tegen met woongebouwen, appartementencomplexen en kantoren die allemaal ronde armaturen hadden hangen, met daarin ronde T5, T9 en TL-E lampen. Luisteren naar deze klanten kwam ik erachter dat de mensen van de technische dienst binnen deze bedrijven niet overliepen van enthousiasme, want traditionele TL-lampen verbruiken onnodig veel energie en ze zijn vrij duur om te vervangen. Ook blijkt de levensduur niet heel erg lang te zijn en de kunststof ophangbeugels in de armaturen breken snel af. Geen ideale situatie dus. Tijd voor onze engineer om hier een passende oplossing voor te bedenken.”

Capgemini

Een grote klant van YellowBee is het consultancy- en IT-bedrijf Capgemini. Technisch beheerder George Sturkenboom en zijn medewerker technische dienst Armand Uphoff zijn het roerend met Stappers eens. Sturkenboom: “Op ons hoofdkantoor hadden we ongeveer 1000 Philips Rotaris-armaturen hangen. Onze architect had een mooi plafondsysteem bedacht waar de strak ontworpen armaturen stijlvol in waren verwerkt. Alleen, hoewel het gebouw nog vrij nieuw was met een BREEAM-nl very good label, kregen we toch te maken met significante uitval. Onze technische dienst moest de ronde buizen naar mijn idee al best vaak vervangen. De levensduur bleek gemiddeld maar op drie jaar te zitten. Ook het vervangen bleek lastiger dan gedacht. Uphoff: “Als je de armaturen openmaakte, zag je dat er kunststof ophangbeugels waren gebruikt voor de buizen. In de praktijk bleken deze heel kwetsbaar te zijn door het UV-licht dat erop straalde, met als gevolg dat wanneer je de buis eruit haalde, de beugels afbraken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarbij kwam ook nog dat als we reserve-onderdelen wilden bestellen, dit niet meer mogelijk was.”

Alternatieven

Sturkenboom: “Dan ga je kijken naar alternatieven. We hebben serieus overwogen om alle bakken te vernieuwen. Alleen kregen we de businesscase daarvoor nooit rond. Omdat het plafond speciale uitsparingen heeft voor deze armaturen, zouden we ook alle plafondplaten moeten vervangen, plus dan natuurlijk de kosten van de nieuwe armaturen. We kwamen op astronomische bedragen uit.” Uphoff: “We hebben toen nog naar een retrofit-oplossing gezocht, om een nieuwe ledlamp in de bestaande armatuur te plaatsen, zonder verdere veranderingen. Helaas bestond dat voor deze armaturen niet. We moesten dus iets anders bedenken.”

Ombouwset

Na een online zoektocht kwamen ze bij YellowBee uit. Peter Bunt: “Zo kregen we de opdracht om een ombouwset te ontwerpen die voldeed aan een aantal belangrijke eisen. Als eerste de energie: de opdracht was om voor minimaal 50% zuiniger te gaan. En natuurlijk moest de levensduur sterk omhoog. De keuze voor led ligt dan voor de hand. We ontwikkelden een nieuwe ledring en we namen de armaturen mee voor een aantal proefopstellingen. Waar we in het ontwerp en de tests tegenaan liepen, was het gelijkmatige lichtbeeld. De architect had gekozen voor de Rotaris-armatuur. Hierin verlaat het licht via een aantal spiegels de armatuur indirect, voor een mooi effect.” Uphoff: “In de zoektocht hebben we nauw samengewerkt. We waren nog niet compleet tevreden toen we de eerste testresultaten zagen. Via de spiegels waren de ledjes op de ledring te opvallend zichtbaar en ze gaven geen gelijkmatig lichtbeeld.”

Diffusor

Bunt besloot een diffusor toe te voegen. Dit gaf een aanzienlijke verbetering: “Toch vonden we de oplossing nog niet goed genoeg. We gingen op zoek naar een leverancier van speciale kunststoffen. Daar vonden we een opaalkunststof die we gebruikten als materiaal voor de diffusor. Deze verstrooit het licht optimaal.” Uphoff: Ook miste de oude buis door het ‘voetje’ een klein stukje licht. Nu, met de ledring, is de lichtkrans helemaal gevuld. In combinatie met de diffusor vind ik eigenlijk dat de armaturen een nog veel luxere uitstraling hebben dan voorheen!”

Gemakkelijke montage

Een andere eis vanuit Capgemini’s technische dienst was eenvoudige montage. Sturkenboom: “We hebben YellowBee gevraagd om een plug and play-constructie te bedenken, zodat we alle componenten in één keer als een soort halffabrikaat konden monteren. Dat is gelukt.” Uphoff: ”Daardoor waren we in staat om in een half uur de lampen in de armatuur te vervangen. Als je er 800 in de kantoortuiten moet vervangen en je wilt de werkende collega’s niet te veel storen, dan is dat prettig.”

Noodvoeding

Doordat het vervangen zo soepel verliep, besloten Sturkenboom en Uphoff ook de 200 armaturen in de trappenhuizen en de gangen te vervangen. In de trappenhuizen hadden ze echter ook noodverlichting nodig. Bunt voorzag de ombouwset van een noodvoeding, zodat de verlichting zou blijven branden, mocht de stroom uitvallen. Uphoff: “Ook dit was een succes in de testen. We waren verrast over het aantal branduren van de noodvoorziening; die deed het veel langer dan we hadden gehoopt.”

Het project is nu anderhalf jaar geleden afgerond. Terugkijkend vertelt Sturkenboom wat de resultaten zijn van het project en de vervangen armaturen: “Ik ben zeer tevreden. Onze collega’s hebben allemaal heel positief gereageerd op de overgang naar led. We zijn vooral ook blij met de soepele overgang. Ook is de oplossing duurzaam: we maken gebruik van de bestaande armaturen en gooien dus zo min mogelijk weg. Daar zijn we als bedrijf zelf ook steeds meer mee bezig. We hebben ook nog geen uitval gehad of lichtterugval. Mocht dat laatste gebeuren, dan is het met de geïntegreerde drivers ook nog mogelijk om de vermogens op te schroeven.” Uphoff beaamt dat: “De armaturen branden eigenlijk ver onder hun maximale stroomsterkte. Daardoor verwacht ik dat de levensduur nog wel langer is dan de geschatte 50.000 uur.”

Ook zijn de heren heel positief over het verloop van het project en de samenwerking met YellowBee: “Er was geen passende oplossing voor dit probleem. Door de samenwerking op te zoeken, proefopstellingen te maken en te blijven zoeken naar het perfecte lichtbeeld, is het uiteindelijk gelukt. Ik vond het heel positief dat YellowBee zo actief met ons heeft meegedacht. Het was echt pionieren!”

Over en n.a.v. dit interview in [inst]ALLICHT

  • Dit artikel heeft in de [inst]ALLICHT, jaargang 8, editie nummer 8 2018 gestaan.
  • Zie ook de verwijzingen naar artikelen hieronder die allemaal gaan over LED en TL in kantoren. De case van Cap Gemini en het ombouwen van de Philips Rotaris armaturen staat er ook bij.
  • De Philips Rotaris armatuur wordt door ons ook omgebouwd voor andere toepassingen dan kantoren, bijvoorbeeld in appartementencomplexen en flatgebouwen, waar ze veel hangen.
  • Elders op deze website een overzicht van meer armaturen waarvoor we LED-ombouwsets ontwikkelden.
  • Peter Bunt is de accountmanager bijJumiko B.V., producten op het gebied van noodverlichting en LED.
  • Om op de hoogte te blijven van het nieuws vanuit [inst]ALLICHT, abonneert u zich op het maandelijkse magazine.

YellowBee Nederland

Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0