Case: Bibliotheek Almere kiest voor nieuwe 'warme' LED verlichting en bespaart op diverse fronten

Maatwerk bij ombouwen van bijzondere LED armaturen behoudt het goede maar levert ook veel nieuwe voordelen
De Bibliotheek Almere is een echte blikvanger op het stadhuisplein in Almere. In 2010 werd de bibliotheek geopend en heeft een aantal prijzen gewonnen voor de architectuur en als 'Beste Bibliotheek'. De boekenkasten in de bibliotheek zijn speciaal voor dit gebouw ontworpen. Voor deze kasten is met de toenmalige techniek een geniale LED oplossing ontworpen die alleen de kaften van de boeken over de diverse lagen zeer goed uitlicht. Helaas zijn deze LED lampen nu aan de einde van hun levensduur gekomen en is reparatie niet meer mogelijk omdat sommige onderdelen niet meer geproduceerd worden.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

Het vinden van de juiste instelling dankzij reverse engineering

De directie van Bibliotheek Almere had al meer partijen gevraagd om mee te denken over dit vraagstuk, maar deze oplossingen waren onsuccesvol gebleken. Het ingenieuze systeem van Philips met de paraboolspiegel dat de kaften van de boeken op precies de juiste manier verlicht werkt naar grote tevredenheid, dus deze opzet was wel het uitgangspunt. Om precies te achterhalen wat er destijds is geïnstalleerd, is YellowBee begonnen met 'reverse engineering'. Eerst goed meten en kijken hoe de  paraboolspiegel de lichtuittrede realiseert. Vervolgens heeft het team hier met de modernste LED oplossingen een nieuw ontwerp voor gemaakt.

Proefopstelling

Toen alle vereisten bekend waren, is een proefopstelling gemaakt in de Bibliotheek om te zien of deze voldoet aan de eisen. Bij het nieuwe ontwerp is bewust gekozen voor een warmere kleur LED verlichting om de bibliotheek een zachtere uitstraling te geven zonder dat dit ten koste gaat van de leesbaarheid van teksten op de kaften. Deze nieuwe kleur werd bij de eerste introductie met zoveel enthousiasme ontvangen door de directie van de bibliotheek, dat ze ervoor gekozen hebben om deze opstelling in alle kasten te laten aanbrengen.

Een secuurder montagesysteem zorgt voor betere borging van de contacten

In het bestaande lichtsysteem werden alle LED-stroken met losse draden aan elkaar verbonden. Wanneer er een reparatie moest plaatsvinden is deze verbinding erg handig en gemakkelijk los te halen. Echter, door de continue opwarming en afkoeling van de contacten, ontstond er speling. Dit zorgde ervoor dat er geregeld geen contact gemaakt kon worden en dat de lampen dus niet naar behoren werkten.

Daarom heeft YellowBee er ook voor gekozen om verschillende onderdelen met elkaar te verbinden met een soort harkjes voorzien van weerhaken. Zo is het onmogelijk dat contacten loskomen van elkaar door opwarming en afkoeling, maar blijft demontage altijd wel een optie. 

Minder drivers met een langere levensduur zorgen ook voor een nog lager energieverbruik

De drivers die in 2010 zijn geïnstalleerd, waren destijds van bijzonder hoge kwaliteit en hebben het tot nu toe erg goed gedaan. Maar in 2018 hebben deze hun einde levensduur bereikt. Daarom heeft YellowBee ervoor gekozen om nieuwe drivers te installeren welke weer aan de standaarden van vandaag de dag voldoen. Alle bestaande drivers zijn uit de bibliotheek gehaald en er zijn minder maar grotere drivers voor teruggekomen die ook nog een beter rendement hebben. Hoe minder onderdelen er geïnstalleerd zijn, hoe kleiner de kans dat er iets op den duur moet worden vervangen.

De besparingen van de bibliotheek beginnen bij 30%

Puur op het vervangen van de LED verlichting is al een besparing van 30% te realiseren. De nieuwere LED lampen zijn namelijk efficiënter en zuiniger dan die in 2010 zijn gebruikt en de nieuwe LED lampen worden ook nog continu gedimd. Daarnaast zijn er dus minder drivers geïnstalleerd die ook nog zuiniger zijn dan degene die er destijds ingezet zijn. Een laatste besparing is te vinden in de levensduur van de gebruikte materialen. Waar de LED lampen uit 2010 ongeveer 8 jaar zijn meegegaan, hebben de nieuwe lampen een minimaal twee keer langere levensduur.

Maatwerk in ombouwen armaturen voor LED: besparend en duurzaam

Met een lager energieverbruik, minder en zuinigere drivers en gebruik van materialen met een langere levensduur is de verlichting van de boekenkasten al veel duurzamer. De verlaging van het energieverbruik zorgt ook voor minder CO2 uitstoot, wat positief is voor mens, dier en natuur. Een andere bijdrage aan de duurzaamheid is geleverd door bestaande armaturen zo veel mogelijk opnieuw te gebruiken. Veel onderdelen waren nog prima te hergebruiken, waardoor er niet onnodig nieuwe onderdelen geproduceerd hoefde te worden. We zien steeds vaker dat naast de ombouwsets die we hebben ontwikkeld voor woon- en kantoorgebouwen ook heel goed maatwerk kan worden geleverd in het ombouwen van armaturen naar LED. Hierbij is er sprake van meer duurzaamheid en tegelijkertijd minder energieverbruik en onderhouds- en vervangingskosten.

Positieve reacties op warmere kleur LED

Inmiddels is de hele 600 strekkende meter boekenkasten voorzien van de nieuwe verlichting en de reacties van de medewerkers en de bezoekers zijn erg positief. De warmere kleur verlichting geeft het karakteristieke gebouw veel cachet en zowel bezoekers als medewerkers voelen zich er thuis.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

Adresgegevens

YellowBee Nederland
Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0