Ombouwen naar LED steeds duurzamer

Steeds meer zekerheden rond levensduur, garanties en duurzaamheid bij hergebruik armaturen
Tien jaar ervaring met het ombouwen van armaturen om ze geschikt te maken voor LED én voortgaande technologische vernieuwing zorgen voor meer zekerheid over levensduur en kwaliteit. Tien jaar garantie, minimaal 150.000 branduren en een CE keurmerk voor de omgebouwde armaturen zijn geen uitzonderingen meer. Oplossingen zijn ook steeds duurzamer en socialer, in verschillende opzichten. In dit artikel de stand van LED zaken in de onze praktijk per 2024.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

10 jaar ervaring + nieuwste technologie = nog meer duurzaamheid

Ruim tien jaar geleden begonnen we bij YellowBee met het professioneel ombouwen van armaturen om ze geschikt te maken voor nieuwe LED lampen. Het komt vaak voor dat een armatuur nog heel lang gebruikt kan worden. Hergebruik spaart grondstoffen en heeft meer voordelen, waarover verderop in dit artikel meer. Omdat de technologie in tien jaar niet stilgestaan heeft zijn de nieuwe onderdelen die we in oude armaturen opbouwen veel beter van kwaliteit, meer divers en - heel belangrijk - de levensduur is enorm toegenomen. Door de goede ervaringen kunnen we dat nu ook met een gerust hart vertalen naar verschillende garanties en keurmerken. We leveren geregeld oplossingen waarbij we 10 jaar garantie kunnen geven en 150.000 branduren garanderen. Zo is er voor de klant dus meer zekerheid.

Alleen de lamp vervangen of nieuw binnenwerk op maat?

Om een armatuur met LED te vernieuwen hebben we een eigen aanpak. We kiezen er in verreweg de meeste gevallen niet voor om alleen de lamp (TL-buis, gloeilamp, halogeen lamp etc.) te vervangen door een LED lichtbron.

Er zijn wel LED-lampen die je zonder verdere aanpassingen kan gebruiken (retrofit), maar die hebben vaak een kleine voeding die in de lamp is verwerkt. De voeding zit in een kleine ruimte, dicht op de LEDs. Warmte kan slecht worden afgevoerd en de lamp wordt onnodig warm. Dat gaat ten koste van de levensduur.

Bij ruimtegebrek in de retrofit oplossing kunnen er geen grote elektronica componenten in de voeding geplaatst worden, zoals condensatoren, spoelen en weerstanden. Deze componenten bepalen de stroomkwaliteit in elektrische installaties. In het algemeen kun je zeggen dat hoe groter de componenten, des te beter de stroom- en lichtkwaliteit zullen zijn. Grotere (betere) componenten zorgen voor minimale harmonische vervuiling en geen lichtflikkering. In de retrofit oplossingen is daar dus vaak geen plek voor.

Ombouwsets: plug & play binnenwerk op maat in bestaande armatuur

Bij YellowBee hebben we daarom een andere aanpak. Wij ontwerpen (engineeren) ombouwsets, dat zijn compleet nieuwe binnenwerken met LED voor bestaande armaturen. We kunnen vervolgens de oude lichtbron uit de armatuur verwijderen en het nieuwe ‘plug and play' LED binnenwerk plaatsen.

Wij gebruiken de beste merken LEDjes van Samsung en Osram. Deze hebben de beste lumen/watt verhouding (>200LM/W). Voor de LEDs gebruiken we dikke aluminium dragers (moederbord) dus geen kunststof.  Aluminium is een goede warmtegeleider waardoor de LEDjes niet warm worden. Afhankelijk van de toepassing kunnen we deze plaat eventueel ook voorzien van een koellichaam.

Als voeding voor de LEDs passen we bijna altijd die van Inventronics (was Osram) en Tridonic toe. Dit zijn niet de goedkoopste merken maar wel drivers met de beste prijs-prestatieverhouding.

We maken per armatuur een bodemplaat op maat waar alles plug and play op gemonteerd is. 

Kwaliteit, keurmerken en uitbreidingsmogelijkheden

Dit alles wordt volgens de laatste normen uitgevoerd. Voor de meest voorkomende armaturen hebben we zelfs een CE verklaring. Voor nieuwe maatwerk oplossingen kunnen we bij voldoende aantallen een CE keurmerk aanvragen bij de erkende keuringsbedrijven in Europa, als de klant dit belangrijk vindt.

Daarnaast kunnen we ook bewegingssensoren, schemerschakelingen, master slave schakelingen en noodvoedingsunits integreren.

Korte montagetijd, reparaties stuc- en schilderwerk niet nodig

Het voordeel is dat het oude armatuur blijft waar het is en de montagetijd kort is. Als je nieuwe armaturen plaatst, is vaak schilder- en stucwerk nodig omdat er schade ontstaat bij het verwijderen of de maten net anders zijn. Dat probleem heb je niet als een armatuur wordt hergebruikt en alleen het binnenwerk vervangen.

Verwijderd materiaal vaak ook opnieuw gebruikt

Materiaal dat we verwijderen wordt aangeboden aan door de overheid geselecteerde bedrijven die de materialen scheiden zodat deze als grondstoffen kunnen worden gebruikt voor nieuwe producten. Dergelijke bedrijven hebben vaak personeel in dienst met afstand tot de arbeidsmarkt.

Groeiend ecosysteem voor ombouwen naar LED

Omdat we al meer dan 10 jaar op deze manier werken, komen er steeds meer bedrijven op ons pad die ook op deze manier willen werken. YellowBee werkt inmiddels met heel wat van die bedrijven samen. Het voordeel voor ons en de klant is dat we een steeds groter portfolio met verschillende oplossingen hebben voor allerlei toepassingen in allerlei varianten.

Levensduur, garanties en keurmerken vernieuwde verlichting

Producten die we via deze coöperatieve samenwerking in de markt zetten kenmerken zich door:

 • Lange levensduur tot wel >150.000 uur
 • 10 jaar garantie op fabricagefouten
 • Het laagste energieverbruik omdat we met de nieuwste componenten werken en de technologie voortschrijdt, met als gevolg dat het energieverbruik steeds lager kan
 • De beste drivers waardoor het stroomnet niet vervuild wordt
 • Op een aantal standaardproducten uit dit portfolio hebben we standaard een CE keurmerk
 • Als we nieuwe producten engineeren kunnen we voor deze oplossing CE aanvragen bij NoBo’s (Notified Bodies, aangemelde keurings- of test instanties) als de klant dat belangrijk vindt

Terugverdientijd duidelijk, na afschrijving nog grotere besparing

Door de steeds langere levensduur en ons garantiebeleid is vooraf te berekenen wanneer de initiële investering is terugverdiend en hoeveel jaar gerekend kan worden op aanzienlijke besparingen (geen afschrijvingen meer en veel lager verbruik). Op die manier gaan duurzaamheid en lage operationele kosten samen.

Oud en nieuw combineren

Mocht u nu producten hebben die moeilijk zijn om te bouwen zoals downlighters hebben wij ook de beschikking over LED vervangers met dezelfde specificaties. Het komt ook voor dat we bij inspectie vooraf vaststellen dat een deel van bestaande armaturen in een gebouw mankementen vertoont en niet kan worden hergebruikt. In die gevallen kunnen we altijd een passende oplossing bedenken waarbij ook een deel nieuwe armaturen wordt geleverd die met de bestaande armaturen samen een mooi geheel vormen.

Werkwijze van aanvraag tot installatie

Als een potentiële klant te kennen heeft gegeven meer informatie te willen of een eerste verkennende oplossing te willen ontvangen, kijken we afhankelijk van de grootte en complexiteit welke aanpak we kiezen.

Grote projecten

 1. Voor grote panden met veel TL verlichting willen we graag een proef doen, mits er de wil is om te investeren en er budget is.
 2. Aan de hand van enkele standaardvragen bepalen we eerst een indicatieve ordergrootte, inclusief montage. Als blijkt dat dit voor de klant haalbaar is dan doen we een proef. Kosten hiervoor worden bij een vervolg order verrekend. 
 3. We meten de lichtopbrengst vóór en na de proef en spreken af hoe lang de proef duurt. We maken een TCO zodat u kunt zien hoe snel de nieuwe verlichting is terugverdiend.
 4. Na de proef is er een go/no go moment.
 5. Wij voeren graag de regie over de montage, afhankelijk van de wensen van de klant en eventuele vaste leveranciers, of met uw huisinstallateur.
 6. Bij grote projecten werken we veelal met de grootste installateurs van Nederland. Dat doen we bijvoorbeeld bij Schiphol en het Erasmus Ziekenhuis. Hierna nog wat meer info over opdrachtgevers, soorten projecten en referenties.

Kleinere projecten

 1. Voor kleinere projecten (VVE’s, panden kleiner dan 5.000m2) doen we het voortraject samen.
 2. Ook hier vragen we eerst wat informatie om aan de hand daarvan een offerte te kunnen maken. Op deze manier blijven kosten en tijdsinspanning voor alle partijen beperkt.
 3. Ook bij kleinere projecten wordt in overleg bepaald of een huisinstallateur gaat installeren of dat YellowBee zelf de regie voert en de eigen montagedienst of een partner uit het netwerk de installatie verzorgt.
 4. YellowBee werkt samen met een groot aantal deskundige installateurs maar biedt als het gewenst is ook een eigen montagedienst. Wij staan voor kwaliteit, onze monteurs worden daarom steeds bijgeschoold.
 5. Ploegleiders controleren alle werkzaamheden

Soorten opdrachtgevers en projecten

Omdat we al jaren actief zijn op het gebied van vernieuwen van verlichting hebben wij een groot portfolio van tevreden klanten. Op deze website geven we daar veel informatie over. Hier is vast een selectie van wat klanten en soorten projecten in de zakelijke markt:

 • Luchthaven Schiphol
 • Ikea en diverse andere retailorganisaties (showrooms, winkels)
 • Onderwijsinstellingen zoals universiteiten, scholen
 • Kantoren en openbare gelegenheden (bibliotheek, gemeentehuis)
 • Zorginstellingen
 • Parkeergarages
 • Industrie, logistieke ruimte, groothandels
 • Kerken en monumenten
 • Sportaccommodaties
 • VVE's en beheersorganisaties

Lage operationele kosten en duurzaamheid

Wij streven er niet naar de goedkoopste te zijn maar zoeken altijd naar oplossingen met maximale duurzaamheid en lage operationele kosten. Wij gaan bij serieuze belangstelling graag de uitdaging aan om vooraf te berekenen wat van een vernieuwingsproject verwacht mag worden.

Als u naar aanleiding van dit artikel over het ombouwen van armaturen voor LED interesse heeft gekregen, neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij zullen u eerlijk verder helpen.

 

 

YellowBee Nederland

Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0