Mag ik LED verlichting ook in vochtige en natte ruimtes zoals bijvoorbeeld een badkamer gebruiken?

Let ook op IP normering IP44 of IP65
LED lampen met een kunststof koelhuis kunt u zonder beperking in de badkamer gebruiken. Er zijn speciale normen voor lampen die spatwaterdicht of volledig waterdicht moeten zijn, in dit geval de zogenaamde IP-code. Neem contact op met ons als u hierover specifieke vragen heeft over LED lampen en de geschiktheid voor vochtige of natte ruimtes. Het is verstandig om altijd een installateur te betrekken bij uw keuzes voor verlichting in de badkamer of andere vochtige/natte ruimtes. YellowBee heeft ook speciale oplossingen voor de zakelijke markt waarbij vocht of bijvoorbeeld warmte of kou een rol spelen (denk aan koel- en vrieshuizen).

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

Kunststof of metalen koelhuis

Zoals hiervoor gezegd zijn lampen met een kunststof koelhuis geschikt voor vochtige en natte ruimtes. Lampen met een metalen koelhuis kunt u in de meeste gevallen beter niet gebruiken in natte ruimtes zoals de badkamer als ze kunnen worden aangeraakt.

IP normeringen: spatwaterdicht of volledig waterdicht

Voor een badkamer en andere vochtige of natte plaatsen in huizen en gebouwens zijn er armaturen en lampen met een IP44 of IP65 code. IP staat voor International Protection.

  • IP44: spatwaterdicht
  • IP65: volledig waterdicht.

Er zijn meer relevante IP-codes, lees meer over IP-codes in o.a. Wikipedia of zie de info over IP aanduidingen op Euronorm.net. Op die laatstgenoemde website staan bijvoorbeeld deze voorbeelden:

  • IP21: druipwaterdicht
  • IP23: regenwaterdicht
  • IP44: spatwaterdicht
  • IP55: spuitwaterdicht
  • IP68: drukwaterdicht

NEN-1010

Voor elektriciteit in de badkamer gelden specifieke veiligheidseisen, deze zijn vastgelegd in de zogenaamde NEN-1010 norm voor laagspanningsinstallaties. Volgens deze normen gelden er verschillende eisen voor situaties waarin wel of geen aardlekschakelaar aanwezig is. Ook worden er verschillende zones in een badkamer onderscheiden, waarvoor verschillende eisen gelden.

Plek in de badkamer

IP44 (spatwaterdicht) is in de meeste gevallen voldoende voor in de badkamer. In de buurt van een douche of bad of andere plaatsen waar echt direct contact kan zijn met water is IP65 de beste (meest veilige) keuze.

Betrek een specialist bij belangrijke keuzes

Het is verstandig om altijd een installateur te betrekken bij uw keuzes voor verlichting in de badkamer of andere vochtige/natte ruimtes. Bij YellowBee kunt u terecht voor uw vragen over LED verlichting in vochtige of natte ruimtes. YellowBee richt zich primair op de zakelijke markt. Er is ook specialistische kennis en ervaring voor andere gevallen waarin bijzondere eisen aan verlichting wordt gesteld zoals in industriele situaties, waar lampen en verlichting vaak stoot- of slagvast moeten zijn of bestand tegen warmte of kou. We hebben onder andere ook goede oplossingen voor koel- en vrieshuizen.

Gezocht op

Rubrieken
Overige kenmerken

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

Adresgegevens

YellowBee Nederland
Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

YellowBee bv © 2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0