In een eerder artikel heeft YellowBee al aandacht besteed aan het feit dat er een nieuwe wetgeving in werking gaat treden waarbij zakelijke gebouwen minimaal energielabel C moeten hebben. Als dat niet mogelijk is, volstaat het ook om aantoonbaar te verduurzamen. Nu komt er ook per 2023 een energiebesparingsplicht die bedrijven en instellingen verplicht om energiebesparende maatregelen te treffen.
Niet elke organisatie is gebonden aan deze nieuwe energiebesparingsplicht. Zo zijn kleinere organisaties of instellingen niet verplicht om te voldoen aan de gestelde eisen, maar raden we de verduurzaming natuurlijk wel aan. De grens waarbij de plicht wel in werking treedt is wanneer een bedrijf of instelling meer dan 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas of een equivalent daarvan verbruikt. Voor deze groep geldt dat zij aantoonbare maatregelen moeten treffen waarbij de terugverdientijd 5 jaar of minder is.
Voor deze nieuwe verplichting valt niet elke verduurzaming onder de noemer van een energiebesparende maatregel. Zo is het gebruik van zonne- of windenergie geen toepassing die meegenomen kan worden in de berekening. Deze zorgen namelijk niet voor een vermindering van het energieverbruik, ze zorgen alleen voor een groenere opwekking van de gebruikte energie. De twee expliciet genoemde maatregelen op de website van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland is het aanbrengen van isolerende materialen in het gebouw en het vervangen van de bestaande verlichting door LED-verlichting.
De terugverdientijd van de aangebrachte LED-verlichting hangt af van de huidige verlichting, het aantal branduren van de verlichting en of er sensoriek is aangebracht. Als er bijvoorbeeld in de vergaderruimte van een kantoorgebouw nu TL-verlichting hangt die de hele dag (en soms ook ’s nachts) brandt, kan deze snel en gemakkelijk vervangen worden door LED TL-buizen. Als daar ook bewegingssensoren in worden aangebracht, kan het energieverbruik tot wel 95% teruggedrongen worden. Hiermee kan ook de terugverdientijd van de investering gemakkelijk uitgerekend worden en zal altijd minder dan vijf jaar zijn.
Het prestigieuze Grand Hotel Karel V in Utrecht heeft in haar gangen alle verlichting omgebouwd naar LED, maar ook in het restaurant. Door een slimme constructie vanuit YellowBee in combinatie met het zachte, warme licht dat nu vanuit de kroonluchters schijnt, zijn de besparingen tot wel 90% opgelopen. Ook in het DeLaMar Theater hangen LED-lampen in de kroonluchters, waarmee ook 90% energiebesparing optreedt. Parkeergarages zijn plekken waar de juiste verlichting zorgt voor een veilig gevoel, dus is het belangrijk om hier goed over na te denken. Zo kan lijnverlichting een prettig beeld geven met besparingen tot wel 90% of denk aan slimme sensoren om de verlichting gradueel te laten verlopen, afhankelijk van waar de beweging wordt gesignaleerd.
Veel gebouwen hebben noodverlichting. Vaak is dit een wettelijke verplichting en in veel andere gevallen is het sowieso een goed idee want veel veiliger bij calamiteiten. Bij een overstap naar LED is er een extra voordeel dat niet iedereen kent. De batterijen of accu's (noodvoedingen) zijn kleiner en goedkoper bij toepassing van LED. Deze batterijen moeten iedere 5 jaar vervangen worden. Bovenop de besparing van zuinigere lampen komt dus de besparing door periodiek goedkopere accu's.
Meer informatie over de energiebesparingsverplichting is te lezen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Hier worden de definities bepaald en zijn er duidelijke voorbeelden opgesteld. Het berekenen van de terugverdientijden is een cruciaal onderdeel. Onderaan dit artikel vindt u een link waarmee u de tekst van de regeling zoals gepubliceerd in de Staatscourant kunt downloaden. Daarin wordt beschreven hoe de terugverdientijd moet worden berkenend. de berekening voor de besparingen door LED-verlichting is afhankelijk van het soort verlichting, de drivers die gebruikt worden en welke sensoren worden aangebracht. Het bepalen van de terugverdientijd volgens de regeling is daarom vaak een behoorlijke puzzel. Daarom raden we altijd aan om deze berekening door een professioneel bedrijf te laten uitvoeren. YellowBee weet uit ervaring wat het verbruik van de nieuwe oplossing gaat worden, waardoor de terugverdientijd gemakkelijk berekend kan worden. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken, zowel in de opties voor het aanbrengen van de LED-verlichting als de onderbouwing voor de terugverdientijd.
Als u nog veel TL-buizen gebruikt in uw gebouw is er een goede combinatie. Per september 2021 wordt TL uitgefaseerd. Dit is ook een gevolg van nieuwe wet- en regelgeving, die weer is gebaseerd op Europese richtlijnen. Elders op de website schrijven we uitgebreider over het uitfaseren van TL-verlichting en de vele alternatieven, die meteen ook zorgen voor aanzienlijke besparingen in energieverbruik.
Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg
Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl