Checklist: aandachtspunten bij nieuwe verlichting in een woongebouw

Zie niets over het hoofd bij het bepalen van de nieuwe verlichting in een woongebouw
Wanneer de bestaande verlichting in een woongebouw aan vervanging toe is, is het belangrijk om te weten wat de mogelijkheden zijn. Als er nog TL-buizen of andere traditionele verlichting hangt, is het de moeite waard om naar LED-oplossingen te kijken. Maar ook hier zijn veel keuzes te maken die allemaal van invloed zijn op de mogelijke besparingen. Met deze checklist worden alle opties afgewogen.

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.

Wanneer is verlichting aan vervanging toe?

Elk armatuur in een woongebouw moet jaarlijks gecontroleerd worden. Bij deze controle wordt een visuele inspectie uitgevoerd waarbij het armatuur wordt geopend om het binnenwerk te kunnen zien. Wanneer daar duidelijk slijtage zichtbaar is of als er bijvoorbeeld vocht in het armatuur is gekomen, is het zeker dat de verlichting aan vervanging toe is. Maar ook een verminderde lichtopbrengst of het soms uitvallen van de lamp kan een reden tot vervanging zijn.

Zeker wanneer het gaat om TL-buizen, spaarlampen of andere traditionele verlichting, is het verstandig om zo snel mogelijk de overstap naar LED te maken. Na het maken van deze investering, wordt namelijk meteen gestart met besparen op de energierekening. Dankzij de langere levensduur van LED en de mogelijkheid om deze in bestaande armaturen te plaatsen, kunnen de initiële kosten snel terugverdiend worden.

Woningeigenaren moeten bij verkoop een (definitief) energielabel hebben aangevraagd

In 2015 heeft de overheid gezorgd dat voor alle woningen een voorlopig energielabel is vastgesteld. Als je als eigenaar een woning wilt verkopen of verhuren ben je verplicht een definitief energielabel te hebben. Vanaf 1 januari 2021 worden andere eisen gesteld aan hoe je een definitief uitgebreid energielabel voor je woning verkrijgt.

In principe zijn de eisen voor een eigenaar van een appartement of flatwoning hetzelfde als voor iedere andere woning. Wel kan worden samengewerkt door leden van een VvE om makkelijker en goedkoper aan een definitief energielabel te komen. Als leden van een VvE kun je samen een energieindex aanvragen, op basis van 'representativiteit'. Een adviseur mag bij identieke woningen (zoals ongeveer dezelfde appartementen in een flat) gebruik maken van één representatief appartement, met energielabel. Per individuele eigenaar heb je dan minder kosten om een energielabel te krijgen. De adviseur die het label toekent moet wel verschillende appartementen bezoeken om zijn werk goed te kunnen doen.

Energieverbruik algemene ruimtes van flatgebouwen

In het energielabel wordt meegenomen welk aandeel je als eigenaar van een appartement hebt in het energieverbruik van algemene ruimtes. Door energiezuinige verlichting aan te brengen in gemeenschappelijke ruimtes, kan het energielabel voor een individuele eigenaar van een woning een stuk gunstiger uitpakken.

Meerjarenplanning en financiering van verduurzaming

Sinds de komst van de Wet Verbetering Vereniging van Eigenaars (wijzigingen en toevoegingen in Boek 5 van het Burgerlijk Wetboek, artikelen 113, artikel 122, 123, 126 en artikel 172) zijn VvE's verplicht kosten te reserveren voor  onderhoud op lange termijn. Verduurzaming is iets dat je kunt meenemen in een meerjaren onderhoudsplan (MJOP). Ook zijn er mogelijkheden om maatregelen die leiden tot energiebesparing te financieren.

YellowBee biedt de mogelijkheid om een onderhoudsabonnement af te sluiten. Dit maakt toekomstige kosten voorspelbaar wat past in het denken van een meerjarenonderhoudsplanning. Het is dan duidelijk waar een VvE voor moet reserveren en hoeveel.

TL buizen uitgefaseerd (vanaf september 2021)

Sinds september 2021 zijn TL-buizen door wetgeving niet meer verkrijgbaar. In woongebouwen moet TL-verlichting dus vervangen worden door modernere technologie. Dit is voor woongebouwen heel relevant want er zijn nog heel erg veel armaturen in gebruik in woongebouwen met TL buizen. Bijvoorbeeld de ronde buizen zoals in de bekende Philips Rotaris armatuur. In noodverlichting en op andere plekken in flats en woongebouwen zijn ook nog heel veel 'dunne' TLs in gebruik (met een diameter van 5/8 inch en daarom T5 genoemd).

Er zijn goede mogelijkheden om TL te vervangen door LED. Soms kan dat met behoud van de bestaande armaturen, als die niet te oud zijn. Die armaturen moeten dan soms wel aangepast worden, de armatuur moet worden omgebouwd voor LED. Er zijn ook gevallen waarin voor een LED buis kan worden gekozen die 1-op-1 in de bestaande armatuur kan worden geplaatst zonder aanpassingen. Bij YellowBee bieden we bijvoorbeeld de universele OneTLed buis en er is ook een serie 'dunne' buizen die de zogenaamde T5 TL-buizen vervangt. YellowBee adviseert graag over wat mogelijk is.

Voldoen aan eisen voor brandveiligheid, noodverlichting op orde

Er zijn regels over veilige vluchtwegen en noodverlichting in gebouwen. Als er (brand)gevaar is moet noodverlichting de vluchtwegen duidelijk maken en voldoende verlichten. Dat gebeurt soms met aparte verlichting speciaal voor nood maar vaak kan bestaande verlichting met een noodaccu worden gebruikt om nog een tijd te branden als de stroom uitvalt. In alle gevallen is het belangrijk om dit goed te regelen, verlichting en brandvoorzieningen goed te onderhouden en om noodaccu's (batterijen voor de noodverlichting) regelmatig na te kijken en ten minste iedere 5 jaar te vervangen. We leggen elders op deze website uitgebreider uit wat nodig is om aan de veiligheidseisen te voldoen.

Checklist voor nieuwe verlichting

Om een goed beeld te krijgen van de besparingen die gepaard gaan met nieuwe verlichting, is het belangrijk om alle mogelijke locaties die in aanmerking komen voor nieuwe verlichting te bepalen:

  • Een parkeergarage
  • Een aparte entree van de parkeergarage naar het woongebouw
  • De entree
  • Het trappenhuis
  • De galerijen
  • De ruimte rondom de liften op elke verdieping
  • De bergruimtes
  • De buitenverlichting
  • De noodverlichting, eventueel in combinatie met andere verlichting

Vervolgens moet bij elk van de locaties worden bepaald wat de huidige situatie is en wat de mogelijk gewenste situatie zou worden:

  • Welke soort verlichting hangt er nu? Het helpt om namen en/of typenummers van armaturen te vermelden. Ook het fotograferen van bestaande verlichting is heel handig om snel tot een kloppende offerte te komen.
  • Zijn de bestaande armaturen zelf nog in goede staat of moeten deze ook vervangen worden? Als armaturen nog goed zijn is ombouw voor LED vaak mogelijk.
  • Hoeveel lampen of armaturen per soort moeten vervangen worden?
  • Is er al noodverlichting aanwezig en moet deze in dezelfde aantallen teruggeplaatst worden?
  • Is het wenselijk om ook bewegingssensoren aan te brengen voor extra besparingen?
    • Dit kan gaan om een aan/uit-sensor, maar ook om verlichting altijd op 10% te laten branden en op te schalen naar 100% wanneer er beweging wordt gedetecteerd.
    • In ruimtes met inval van daglicht kunnen ook schemerschakelaars worden aangebracht.
  • Welke lichtkleur en lichtintensiteit zijn gewenst?
  • Zijn er lampen die op meer dan 3 meter hoogte hangen of op een andere manier moeilijk bereikbaar zijn? Dan zien we graag een situatiefoto bijgevoegd.
  • Zijn er andere bijzonderheden te melden ten aanzien van de bestaande of nieuw te plaatsen verlichting?
  • Wat is uw kWh prijs ofwel voor welke prijs koopt u uw elektriciteit in?

Krijg een idee van de besparingen door een offerte op te vragen

Wanneer alle bovenstaande punten in overweging zijn genomen, is het tijd om naar de mogelijke besparingen te kijken. Door de armaturen open te maken en foto’s te maken van het huidige binnenwerk, kan snel bepaald worden hoeveel energie de lampen nu verbruiken en wat de besparing gaat worden wanneer de verlichting naar LED is overgegaan. Zeker in combinatie met bewegingssensoren of schemerschakelaars, kan de besparing flink oplopen.

Hoe meer informatie u kunt geven bij de aanvraag van de offerte, hoe beter YellowBee een inschatting kan geven van de besparingen, maar ook van de tijd die het kost om alles voor u in orde te maken. Hoe eerder u de investering maakt, hoe sneller u deze gaat terugverdienen. Uiteraard is de offerte vrijblijvend en zullen we snel contact met u opnemen om de vervolgstappen te bespreken.

Meer informatie

YellowBee Nederland

Amersfoortsestraat 61
3769 AE Soesterberg

Telefoon 085-0473727
E-mail: info@yellow-bee.nl

Informatie aanvragen?

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening en/of het leveringsprogramma? Vul dan graag het formulier in.
Ja ik wil meer weten

YellowBee nieuwsbrief

Boeiende cases en nieuws over toepassingen van LED verlichting en Domotica.
Preview & inschrijven

YellowBee bv © 2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het beleid t.a.v. privacy en cookies

1
0
0